Henrik Kalmet geifilmist: «Teeme pulli!»

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Detsembri alguses jõuab linale lühimängufilm «Henriku kroonika. Roosa kampsun», kus peaosas Linnateatri näitleja Henrik Kalmet. 

Aga see pole veel kõik. Lühifilm on tegelikult kuueosalise teleseriaali pilootosa. «See on vist praeguse Eesti tele- ja filmimaastiku eripära, et hästi palju asjad on ühtlasi nii seriaalid kui filmid ja see on üks niisugune projekt. Asi sai alguse vist «Väikelinna detektiividega», mis võeti üles filmina ja pärast sai seriaaliks. Nüüd tuleb veel «Nullpunkt» (Margus Karu romaani põhjal), mille võtsime üles seriaalina, aga lõigati kokku ka film – promo mõttes.»

«Henriku kroonika» idee on olnud töös juba paar aastat. Töö käigus ideed muutusid. Praegu on kuue osa sünopsised valmis ja pilootosa võtted lõppenud. Kõigepealt jõuab film kinodesse ja siis, koostöös ETV2, ka telerisse. Teles esindab see film sarja pilootosa rolli.

Filmist on juba räägitud, kui Eesti esimesest geifilmist (mida see küll olla ei saa, Maria Avdjuško «Mis su nimi on» valmis juba 2009. aastal – H.A.). Kalmeti sõnul tegeleb gei-temaatikaga vaid sarja esimene episood ja seegi sai otsustaud juba varem, kui ühiskonnas puhkes emotsionaalne poleemika kooseluseaduse üle. Stsenaristidele tundus, et selle teema kaudu on kõige parem tutvustada erinevaid tegelasi, kes hiljem sarjas oma elu hakkavad elama.

«See, et esimene osa nüüd filmina eraldi seisab, puhub selle (gei)temaatika palju suuremaks,» seletas Kalmet. «Võtame seda kergemalt ja meelelahutuslikumalt, see pole üldse ühiskondlikult või poliitiliselt nii laetud projekt. Teeme pulli!»

Stsenaristidega asja arutades tuldi järeldusele, et ühiskondliku sallivusega järgmisele tasemele jõudmine tähendab, et neist teemadest räägitakse muuseas. Teatrilaval on geitegelane, filmis on geitegelane – aga see ei ole iseenesest peamine, loo käivitav jõud või kõige tähtsam asi. «Kui ühiskonnas on geisid, siis on neid ka teatris ja filmis – see on loomulik», ütles Kalmet. «Vaatame seda kui normaalset nähtust – võime selle üle nalja teha, võime sellest rääkida, ilma et see oleks mingisugune meeletu seisukohavõtt.»

Kalmet näeb siiski, et kuna geitemaatika juhuslikult pilootosa teemaks sai, võimaldab see filmi reklaamida. Tema hinnangul on mingi osa ühiskonnast praegu väga ärritunud ja allergiline. «Nad näevad kohe meeletut põrandaalust propagandat, roosat tossu, mis proovib igale poole sisse imbuda. Ja teine grupp kasutab seda osavasti ära, sest teema ületab uudistekünnist.»

Filmi sünopsis: Näitleja ja koomik Henrik teeb laval suurepäraseid rolle. Eraelus on ta aga keskmisest madalama enesehinnanguga üksildane noormees, kes tahab kõigile meeldida ja üritab käituda nii, nagu temalt oodatakse. Häda on aga selles, et inimesed ootavad Henrikult väga erinevaid asju.

Ühel päeval vigastab Henrik õlga ja sõber Sander soovitab tal minna joogatrenni. Seal kohtab Henrik meeldivat Keni-nimelist kutti, kellega neil tekib hea klapp, mis ei kao isegi siis, kui selgub, et Ken on gei.

Õnnetuseks saab Keni ja Henriku süütust sõprusest teada Henriku poolvend Lauri, kes on korraga nii jõmm kui ka homofoob. Siit saavad alguse segadused, mille tõttu Henrik kaotab sõbra, jääb ilma tasuvast tööst ning satub geikogukonna põlu alla.

Teised seriaali osad vaatlevad näitleja Hendriku täiskasvanuks saamise lugu, suhteid vanemate ja sõpradega, tema loomingulisi valikuid - tõsine kunst vs haltuura ja pullitegemine.

Režissöör Monika Siimets
Osades Henrik Kalmet, Tõnis Niinemets, Roland Laos, Katariina Tamm, Indrek Ojari, Sten Karpov, Kristo Viiding, Ivo Reinok ja Jüri Nael
Stsenaristid Livia Ulman ja Andris Feldmanis

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles