Eesti Rahvusmeeskoor tähistab 70. sünnipäeva

Kultuuritoimetus
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahvusmeeskoor
Eesti Rahvusmeeskoor Foto: Jaan Krivel

Juubelinädala alustuseks läheb iginoor Rahvusmeeskoor neljapäeval külla Toompeale. Riigikogule antakse privaatkontsert, kuhu on oodatud ka ajakirjanikud. Päris sünnipäevakontsert, 16. novembril Estonia kontserdisaalis on sisuliselt välja müüdud ja viimaseid pääsmeid jagub veel üksikutele kiiretele.

Suure kutselise meeskoori loomise idee sündis Gustav Ernesaksal 1942. aastal Jaroslavlis, maestro soov sai teoks 1944. aasta 16. novembril, kui loodi ENSV Riikliku Filharmoonia Meeskoor. RAMi esimene avalik esinemine toimus 21. jaanuaril 1945.

Koor on oma ajaloo jooksul andnud u 6500 kontserti kõikjal Eestis, endise NSVLi suuremates linnades, mitmel pool Euroopas, samuti Iisraelis, Kanadas ja Ameerika Ühendriikides. Esitatud on nii a cappella kavu kui osaletud ka suurvormide ettekannetel maailma tipporkestritega silmapaistvate dirigentide käe all. Koor on esinenud paljudes mainekates kontserdisaalides, nt esimese Eesti kollektiivina lauldi 1989. aastal Carnegie Halli laval New Yorgis. RAM on esimese Eestisse tulnud Grammy saaja –2004. aastal teenis koorimuusika kategoorias hinnalise auhinna Sibeliuse kantaatide plaat (Virgin Classics), kus Paavo Järvi juhatusel musitseerivad RAM, Ellerhein ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester.

Peadirigent Mikk Üleoja veendumusel on oluline teadvustada, et RAM on meie kõigi rahvuslik rikkus. «Rahvusmeeskoor saab 70aastaseks, kuid see ei tohiks luua väärkujutelma, otsekui oleks selle liikmed sama vanad. Et seda murda, anname palju kontserte. Ainuüksi oktoobris toimus seitse kontserti Eestimaa kõige kaugemates nurkades. Kõik kontserdid lõppesid sellega, et publik saalis seisis püsti! See tõmbab nii dirigendi kui ka koori emotsionaalselt nii käima, et öösel ei tule und.» lisas Üleoja.

RAMil on tavaks pakkuda publikule eripalgelisi kavu ka juubelihooajal. Kõlab rahvusromantikat, aga ka uut muusikat, sekka suurvormide ettekandeid nii Eestis kui ka Iisraelis, Kanadas, Prantsusmaal ja Saksamaal.

Juubelikontsertidel 14.–16. novembrini Viljandis, Tartus ja Tallinnas kõlavad koori esituses kaunid, põnevad ja elitaarsed RAMi viimaste aastate muusikalised lemmikud: Grigorjeva, Schubert, MacMillan, Bonato ja Tulev.

Rahvusmeeskoor esineb Riigikogus neljapäeval, 13 nov kell 13 

Juubelikontserdid:
R 14. november kell 19 Viljandi Pärimusmuusika Ait
L 15. november kell 19 Tartu Ülikooli aula
P 16. november kell 17 Estonia kontserdisaal
Eesti Rahvusmeeskoori juubelikontsert

Kaastegevad: Ka Bo Chan (kontratenor), Maris Järvi (tšello)
Theodor Sink (tšello), puhkpilliansambel ja keelpillikvintett
Dirigent Mikk Üleoja 

Serveerime ainult parimat. Kontserdi menüüs on viimaste aastate muusikalised lemmikud - Schubert, Grigorjeva, Ešenvalds, MacMillan, Bonato ja Tulev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles