Gus Gus: Muusika on fetiš

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gus Gus
Gus Gus Foto: Kuvatõmmis

Pidevalt muutuva koosseisuga techno-soul rühmitus Gus Gus on muusikasõpra rõõmustanud stiili-kameeleonina juba 90-ndate keskpaigast peale. 14. novembril esinevad nad esmakordselt Eestis, täpsemalt Tallinnas, täpsemalt kohas nimega Rock Cafe. Gus Gus on ka sellepärast märkimisväärne bänd, et nende liikmetel on palju hüüdnimesid või alter egosid, ühel neist koguni seitse. Postimees rääkis natuke nende liikme Biggi Veiraga.

Milline on Gus Gusi missioon? 

Meil pole missiooni. Teeme lihtsalt, mis meile meeldib ja juhtumisi on see muusika. Arvame, et nii kaua, kui saame seda teha, võib meie missiooni nimetada õnnestunuks.

Gus Gus alustas filmirühmitusena. Mis juhtus, et te pigem muusikale üle läksite?

Siggi Kinski and Stefan Arni juhatusel seltskond 1995. kogunes, et teha lühifilme armastuse ja iha keerdkäikudest.  Ei teagi, miks muusika peale mindi, kuid enamik inimesi sellest seltskonnas oligi juba varem kuidagi muusikaga seotud.  Näiteks Daniel Agust, Emeliana Torrini ( ilmselt kõige tuntum Gus Gusi soolokarjääriga liige- J.A), Hafdis Huld ja Maggi Jóns.  Siggil ja Danielil oli mõte teha muusikat, mida saaks filmide juures kasutada. Daniel tahtis teha elektroonilist muusikat, kuid kellelgi grupist polnud selleks oskusi .  Stefan Arni mainis siis kahte tüüpi bändist T-World, kelle muusika olevat üsna cool.  Need olime siis mina ja Maggi Lego ( tema ongi see seitsme alter egoga mees- J.A.).  Lõime punti ja tulemuseks oli esimene  Gus Gusi plaat (1995).

Bänd sai nime Rainer Werner Fassbinderi filmilt „Hirm närib hinge seest”. Selle järgi, et üks naistegelastest püüdis meespeategelast võrgutada just talle kusskussi pakkudes. Sööte te kuskussi? 

Ikka söön. See on toit. Inimesed söövad, et neil oleks kõht täis ja hea olla. Nii ka mina.

Kui hea või halb on täis kõht loomingulisusele? 

Parem kui tühi kõht, mis ei vii sind kuhugi. 

Teil on bändist päris palju rahvast läbi käinud. Miks nii? Kas kohtlete neid halvasti? 

Eks inimestel plaanid muutuvad. Daniel näiteks tahtis ühel hetkel soolokarjäärile keskenduda, kuid hiljem saime ta tagasi. Kuid vahepeal jõudsime me teha bändi nimega Earth ning anda sellega välja albumid Attention ja Forever. Usun, et koosseisu muutused tulevad muusikale kasuks.  Igaüks toob kaasa midagi oma varasemast muusikalisest keskkonnast

Miks teie viimane plaat kannab pealkirja „Mexico”?

See on poliitiline metafoor, mida ma selgitama ei hakka, kuna rikuks saladuse ära. Ühe laulu sõnades peitud sellele ka vihje.

 Seksil on, mulle tundub, Gus Gusi muusikas oluline roll. Miks nii? 

Muusika on minu jaoks teatav fetiš. Et muusika töötaks, peab sellel olema mingisugune seksuaalne alatoon. Sõnade mõttes see mind ei koti, sõnadel on on meil harva seksuaalseid vihjeid.  Sõnaline osa on meil nagu võnkumises eksistentsiaalse ja spirituaalse vahel.

Kui tähtis koht on Jumalal Gus Gusi muusikas? 

Mulle ei meeldi kasutada oma usuga seoses sõna Jumal. Inimene lõi Jumala oma kujutlusvõime järgi. Jumal on inimese tehtud.

Islandist on räägitud kui suurest alternatiivpopi eduloost 90-ndatel ja ka nullindatel. Kuidas praegu elukene veereb ?

Islandi muusikas on alati midagi uut ja huvitavat toimumas. Arvan, et ka 2014 ei ole selles suhtes erand.  Kahju, et ma sel aastal Icelandic Airwavesile ( suur Islandi muusikafestival- J.A.) ei jõua, et selles osas selgusele jõuda.

Filmi järgi nime saamisest ja filmidega seotusest me juba põgusalt rääkisime. Mis on olnud teie viimane suurem filmielamus? 

Mina ei ole suurem asi filmisõber ( see Fassbinderi oma oli üks Siggi lemmikuid 90-ndatel), aga vahel ikka mõnda vaatan. Arvan, et Grand Budapest Hotel oli viimane hea film, mida nägin.

Mis on täiuslik?

Eimiski ja kõik.

Gus Gus

Stuudioplaate

Gus Gus (1995)

Polydistortion (1997)

Attention (2002)

Arabian Horse (2011)

Mexico (2014)

Kontsert Rock Cafes algab kell 20.00, erikülalisena astub üles kodumaine synth-pop-duo Faun Racket

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles