Just Film avatakse «Prahiga»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Film «Praht»
Film «Praht» Foto: Kaader filmist

Täna avatakse suurim PÖFFi alafestival Just Film filmiga «Praht», kuid see on vaid üks 60 filmi seast, mida sel aastal festivali raames vaadata saab. 

Just Film on aastatega palju kasvanud, kuid põhitõed on jäänud samaks. Seekordne, 14. festival koosneb neljast erinevast programmist: traditsioonilised noortefilmide-, lastefilmide- ja tänavakultuuri programm ja lisaks juba neljandat aastat kavas olev lapse õiguste eriprogramm, mis on tänavu pühendatud ÜRO lapse õiguste konventsiooni 25. aastapäevale.

«Paljud filmihuvilised on Just Filmiga astunud nii mõnedki aastad ühte sammu ja meil on rõõm näha, kuidas festival on aastate jooksul ühendanud erinevaid inimesi, liitnud noori filmikunstiga, innustanud ja inspireerinud mitmeid põlvkondi ning toonud iga aasta novembrikuus kõik taas kokku,» sõnab festivali juht Mikk Granström.

Kokku tullakse ikka põhjusega ja selleks on loomulikult head filmid. Sel aastal leiab kavast esimest korda ka õuduspõneviku. USA indie-õudusfilm «See jääb sind jälitama» kohta sõnab festivali programmi koostaja Hannes Aava: «Super narraatiiv ja operaatoritöö, eriti hea soundtrack ja ülitabav sotsiaalne allegooria teevad sellest filmist viimase aja parima õudus-trilleri». Õudusfilmi kõrval ei puudu kavast ka komöödiad. «Vahepealsed 2» on järg eelmisel aastal väga menukaks osutunud Suurbritannia filmile “Vahepealsed”, mille tegelased seiklevad seekord ka Eesti noorte poolt armastatud Austraalias.

 Kummardus tehakse sel aastal 70. juubelit tähistanud režissöörile Helle Karisele, kellele pühendatud retrospektiivprogrammis tulevad näitamisele armastatud filmid «Nukitsamees» ja «Metsluiged». Siinkohal tasub mainida, et Nukitsameest näidatakse kirjeldustõlkega, et ka vaegnägijad saaksid osa sellest suurepärasest ja legendaarsest filmist.

Lapse õiguste eriprogrammi teemad pole kerged, kuid väärivad esiletõstmist, et pöörata tähelepanu laste ja noorte osaluse olulisusele ja seda iga film erinevate teemadega ka teeb. Filmis «Mürgeldaja» peavad peategelased tegelema raskete teemadega nagu ema kaotus, isa alkoholilembus ja oma aja sisustamine tööga, et tulla toime leinaga. Režissöör-stsenarist Kat Candler on suutnud luua suurepäraselt hingavad karakterid, kes oma ebatäiuses ja kaitsetuses paratamatult vaataja südame võidavad. Suurepärases pereisa rollis on kultusseriaalist „Halvale teele“ tuntud ja hunniku erinevate auhindadega pärjatud Aaron Paul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles