«Laenatud naene» tõi kriitikule rahatrahvi

Mart Juur
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komöödia «Laenatud naene» pakub unikaalseid Tallinna kaadreid ja tuntud eesti näitlejate mängu.
Komöödia «Laenatud naene» pakub unikaalseid Tallinna kaadreid ja tuntud eesti näitlejate mängu. Foto: kaadrid filmist

Vene filmiarhiivist leiti kõige vanem eesti film, 1913. aastal vändatud jantlik komöödia «Laenatud naene». Riia kubermangu arhiivist leiti üleskirjutus samal aastal toimunud kahe eraisiku vahelisest telefonikõnest, mida sandarmivalitsus pealt oli kuulanud. Avaldame vestluse lühendamata kujul.

«Preili Amalie, kas tohib teid õhtul kinematograhwi etendusele paluda?»

«Meeleldi, härra Hans! Mis kinopilt täna repertuaaris on?»

«Metropolis demonstreeritakse algupärast linateost päälkirjaga «Laenatud naene». Tundub täitsa tore kinematograhwi-etendus olevat. Seitungis kirjutatakse, et enne vaatemängu algust müiakse buffetis kuuma teed ja küpsetatud kartohveli laastusid ja kinofilmi taustaks klimberdab klaverit Peterburi konservatooriumist joomise pärast välja visatud pianist Alfred Mülgas.»

«No ma tõesti ei tea. Eesti filmid on nii depressiivlised. Nigu näituseks see «Utotškini lendamised Tartu kohal», mida me mineva nädal Modernis vaatamas käisime, see ajas suisa judinad iho pääle. Kas midagi lõbusamat ei ole, mõnda lustmängu Itaalia- ehk Prantsuse maalt?»

Sandarmivalitsuse toimikust selgub, et vestluses osalenud naiskodanikku trahviti kodumaise filmikunsti süstemaatilise halvustamise eest 20 hõberublaga ja talle kehtestati lähenemiskeeld kõigile Vene impeeriumi kinoteatritele.
 

Uut meie teleilmas

Esmaspäeval kuulutati välja konkurss 12-osalise draamasarja tegemiseks. Uuelt kvaliteetselt draamasarjalt oodatakse temaatika haakumist Eestile olulisega minevikus, olevikus või tulevikus, põhisündmused peaksid toimuma Eestis. Lugu võib lahendada draama, komöödia, krimiloo, põneviku või romantilise komöödia žanris. Ühe osa pikkuseks on planeeritud üks tund. Draamasarja valmimist rahastab kultuuriministeerium, draamasarja vaatajad leitakse koostöös sotsiaalministeeriumi ja siseministeeriumiga.
 

Selges eesti keeles

«Kreml soovib intensiivistada totalitaarse ja neostalinistliku revanšismi ideoloogia eksporti demokraatlikesse riikidesse.» (Sven Mikser)


Ainult digilehes

Ilmaloll lubab kuumalainet.

***

Kalamaja hipsterid armastavat käsitööõlut ja taskupiljardit.

***

Uudiseid Hundisilmalt: Savisaar üllitab jõuludeks singi. Kotkas hakkab munele.

***

Kes saab IRLi naljanumbriks Ida-Virumaal?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles