Geneetiline ambient

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coco Steel and the Lovebomb- Chillout Album
Coco Steel and the Lovebomb- Chillout Album Foto: Kuvatõmmis

    Coco Steel & Lovebomb

«The Chillout Album»

(Melodica)

Hinne 5

20 aastat tagasi andis see Londonis alguse saanud elektroonilise muusika trio Chris Mellor (Coco), Lene Stokes (Steel) ja Craig Woodrow (Lovebomb) välja albumi nimega «It!», mille põhilugu oli ja on «Feel it!». Seda kuulati veel nullindate alguses samasuguse tuhinaga, nagu oleks see eile ilmunud. Peamiselt koosnes selle albumi arhitektuur garage’ist, house’ist ja diskost ning ambient’ilikest linnasotsioloogilistest vahepaladest, mille kompositsioon tuletab kuulajale veel kümnendki hiljem meelde, kui sõnulseletamatult hea see album on.

See trio on läbi elanud briti acid-house’i, tekno ja ambient’i ajalookihid, mis on vorminud neist võib-olla ühed parimad produtsendid üldse. Alati võib muidugi vaielda. Kui kõrvutada nende 1994. aasta albumit «It!» ja 2014. aasta «The Chillout Albumit», pole mitte ühestki kohast tunda, et trio ajatu muusika retsepti unustanud oleks. Näib, et loomulik ja orgaaniline «lasta asjadel kulgeda, nagu nad kulgeda soovivad» on neil geenides.

Tõsi, nende kahe albumi vahele mahuvad veel «New World» ja «Sun Set», kuid nende tiraaži marginaalsuse tõttu on need sama rariteetsed kui mõni Bang The Party ilmumata EP. Kui teate legendaarset briti filosoofilist ambientgruppi The KLF (põletas 1992. a perfor­man­ce’il avalikult miljon naela) ja nende esimest albumit «Chill Out», siis võib käesolev album teie 2014. aasta lemmik olla. See oleks justkui hommage nullindatele, kuid samas ei kõla see nagu nullindad. Liiga palju on siin ajatust ja põhiväärtusi, et lasta sellel albumil kuskile ajastusse kuuluda. Igatahes on see ambient’i ja chill-out-sõprade must-have/hear.

Risto Kozer

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles