Ainult ühel õhtul: ooper «Snegurotška» Estonias

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ooper « Snegurotška» Estonias
Ooper « Snegurotška» Estonias Foto: Estonia

Neljapäeval, 19. novembril esmakordselt Eesti publiku ette jõudev Rimski-Korsakovi ooper «Snegurotška» jätkab rahvusooperi edukat ooperite kontsertettekannete sarja, olles neljateistkümnes kontserdilaval kõlav teos. 

Estonia kontserdisaalis publiku ette jõudvat kontserti juhatab Vello Pähn, solistid on Jevgenia Sotnikova Baieri Riigiooperist, Maksim Paster Moskva Suurest Teatrist, Jaroslava Kozina Valgevenest, Rauno Elp, Olga Zaitseva, Juuli Lill, Pavlo Balakin, Andres Köster, Jana Boiko Ukrainast ja Vladislav Horuženko. Esinevad Rahvusooper Estonia koor, poistekoor ja orkester.

«Minu põlvkonnale on vene ooperimuusika tuttav, olime nooruses vene kultuuriruumile lähemal. Praegu ei pruugi paljud enam teada, kui rikkalik on vene ooperimaailm,» ütles Rahvusooper Estonia kunstiline juht ja peadirigent Vello Pähn. «Tuntakse hästi Tšaikovski kuulsamaid teoseid, kuid Rimski-Korsakov on ooperiheliloojana jäänud teenimatult tahaplaanile. Minu eelkäija, Arvo Volmer võttis ilmselt samal põhjusel kavva Rimski-Korsakovi «Tsaari mõrsja». Ei ole välistatud, et mängime tulevikus ka teisi tema teoseid.»

««Snegurotška» – see on minu parim teos!2 ütles helilooja ise oma teose kohta korduvalt. Ooperi muusika võlub värvikate ja poeetilise loodusemaalingute ning oskuslikult tehtud rahvaviisiseadetega.

«Snegurotška» tegevus toimub ennemuistsel ajal muinasjutumaal, kus ei tunta ülekohut ja elatakse targa ning loodust ülistava tsaar Berendei juhtimisel lihtsat ja üksmeelset elu. Kõik oleks hästi, kui päikesejumal Jarilo poleks Kevade pärast Pakasetaadile armukade. Liiatigi on Kevadel ja Pakasetaadil imeilus tütar Snegurotška. Seepärast ei saada Jarilo soojendavaid kiiri berendeide maale, kus valitseb igavene talv. Snegurotška kõrvu ulatuvad karjase Leli laulud ja äratavad temas soovi minna inimeste hulka elama. Ta saab vanematelt selleks loa. Külas armub temasse noor kaupmees Mizgir, ent Snegurotška, kes on isalt pärinud jäise südame, ei mõista sooje inimtundeid ega suuda vastu armastada. Kevad kingib talle võlupärja, mis äratab armastuse ka neiu südames. Kuid vabanedes külmusest, kaotab Snegurotška kaitse Jarilo kiirte eest ja sulab. Snegurotška hukkumisega lõpeb Pakase võim berendeide riigis, taas tõuseb päike ning taas on Jarilo võtnud berendeide maa oma kaitse alla.

Allpool video: mida räägib ooperist peadirigent Vello Pähn:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles