Taani variant vesternist

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jon (Mads Mikkelsen): üksi kõigi vastu.
Jon (Mads Mikkelsen): üksi kõigi vastu. Foto: Kaader filmist

«Päästmine», režissöör Kristian Levring (Taani)

3/5

Eurovestern. (Vrd euroremont.) Sedakorda taanlastelt. Mitte kuigi originaalne, aga ka lootusetult ebaoriginaalne mitte. Pigem natuke iseloomutu. Aga sealne kõrge filmikultuur ei lase ka kõige ambitsioonikamate plaanidega vankril kraavi sõita.

Kaks taani väljarändajast venda otsivad paremat elu 1870ndate Ameerikast. Pärast seda, kui kohalikku linnakest valitseva jõugu liikmed tapavad neist ühe naise ja lapse, hakatakse vastastikku kätte maksma. Plõksutatakse püssi ja välgutatakse nuga, aga vaatajale sündsal, mitte üleliia detailsel viisil. Aktsiooni käigus paljastuvad omakorda linnajuhtide korrumpeerumus ja tõusva naftatööstuse aplus.

Mads Mikkelsen on huvitav igas rollis, ka üks tänavuse festivali peakülalistest Mikael Persbrandt laiendab oma ampluaad. Kindlasti tekib küsimus, kus see on üles võetud, sest arvutivärk kumab natuke liiga selgesti läbi. Selgub, et koguni nii kaugel nagu Lõuna-Aafrika Vabariik. Just sinna Johannesburgi lähedusse kerkis ka spetsiaalne, 18 majaga linnake, ülejäänu sündis digitaalse järeltöötluse käigus.

Klassikalise žanrifilmina kujutab värskendavat vaheldust PÖFFi kavas.

«Päästmine» linastub pühapäeval, 23. novembril kell 19.15 (kohal viibib ka Mikael Persbrandt) ja 27. novembril Tallinna kinos Coca-Cola Plaza. 28. novembrist ka kinolevis.

The Salvation Official Trailer International Version from Det Danske Filminstitut on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles