Poola vanameister ei väsi

Eva Kübar
, filmitegija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kris (Agnieszka Grochowska) manipuleerib Angeloga (Riccardo Leonelli).
Kris (Agnieszka Grochowska) manipuleerib Angeloga (Riccardo Leonelli). Foto: Kaader filmist

«Võõrkeha», režissöör Krzysztof Zanussi (Poola)

3/5

Poola filmi elava klassiku, 75-aastase Krzysztof Zanussi «Võõrkeha» on draama religiooni ja feminismi kokkupõrkest. Kuigi kohati ilmselgelt liiga pateetiline ja karakteristlik, on tegu siiski igati korraliku euroopa filmiga, kus tähelepanu väärivad peamiselt head näitlejatööd.

Lugu räägib noorest itaallasest, tõsiusklikust kristlasest Angelost (Riccardo Leonelli), kes püüab takistada oma kallimat Kasiat (Agata Buzek) katoliku nunna teed valimast. Kuigi Kasia (Buzek teeb filmi vaieldamatult parima rollisoorituse, mõjudes lihtsalt ja siiralt, kuid äärmiselt enesekindlalt) on otsustanud kloostrisse minna, jääb itaallane Angelo tema pärast Varssavisse ja leiab tööd elektriga tegelevas suurkorporatsioonis. Seal tuleb tal aga silmitsi seista kurja feministi Krisiga (Agnieszka Grochowska), kes mehega nii seksuaalselt kui psühholoogiliselt manipuleerima hakkab. Kuid Angelo, mõistagi, ei murdu nii lihtsalt.

Tulemuseks on veidi didaktilise alatooniga linateos, kus Zanussi enda usulised ja moraalsed elupõhimõtted selgelt välja tulevad. Kuid sellest hoolimata – igati korralik film.

«Võõrkeha» linastub kolmapäeval, 26. novembril kell 19 Tallinna kinos Coca-Cola Plaza ja laupäeval, 29. novembril kell 21.30 Tartu kinos Cinamon

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles