Kunstnik võtab Kunstihoone üle

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstihoone juhina peatselt tööle asuv Taaniel Raudsepp
Kunstihoone juhina peatselt tööle asuv Taaniel Raudsepp Foto: Erik Prozes

Kunstihoone uueks juhatajaks valiti paljudele üllatusena kunstnik Taaniel Raudsepp. Üllatusena ka sellepärast, et tal puudub varasem kunstiasutuse juhtimise või kuraatoritöö kogemus. Kunstnikuna on Raudsepp olnud osaline Eesti praegu ühes põnevamas kaasaegse kunsti rühmituses Visible Solutsions ÖÜ. Poole kohaga asub uus juht ametisse juba 1. detsembril, täiskohaga 1. jaanuaril.

Kõigepealt palju õnne! Miks te üldse tahtsite sellesse ametisse? Raske amet ikkagi.

Kahtlemata raske amet. Miks inimesed ikka erinevatesse ametitesse astuvad? Tundsin, et olen valmis sellele kohale kandideerima ja et mul on välja pakkuda oma visioon Kunstihoonest. Kunstihoone on minu jaoks olnud alati väga oluline koht. Olen ka varem mõelnud, mis seal võiks olla ja milline potentsiaal seal on. Siis tuligi konkurss ja otsustasin täiesti terve mõistuse juures olles kandideerida, ning võitsingi.

Ütlesite, et detailidesse hetkel ei taha laskuda, kuna pole veel päriselt ametisse asunud ega ka Kunstihoone meeskonnaga kohtunud. Aga midagi üldisemalt?

Minu eesmärk oleks paremini majandatud, huvitavam, näituse programmi osas kaasaegsem. Mis ei tähenda muidugi ainult kaasaegset kunsti, vaid kaasaegsetel alustel kokku pandud programmi. Tahan siduda kindlamalt ka publikut ja Kunstihoonet ning tuua Kunstihoonele juurde toetajaid. Kunstihoone on ju eraõiguslik sihtasutus ja sellisena mingis mõttes meie kõigi asi. Selle nimel tuleb kindlasti teha tööd, et kaasa tulevad ettevõtted ja organisatsioonid, kes on valmis Kunstihoonet toetama. Kunstihoone toetamine võiks olla selline väike uhkuseasi isegi.

Mainisite Kunstihoone potentsiaali. Mis see potentsiaal on?

Kunstihoone potentsiaal on olla Eesti kunstielu üks tulipunkte. Kui mõtleme, millise asutusega on tegemist - sel on suurepärane asukoht, suurepärased ruumid, väga huvitav kunstikollektsioon, hea meeskond. Potentsiaal on väga suur, on, kust edasi minna.

Publiku ja Kunstihoone sidumine oli ka eelmise juhi Karin Hallas-Murula üks suuri eesmärke? Kas see polnud siis päris see, mida te mõtlete?

See on nüüd punkt, millest ma hetkel väga konkreetselt rääkida ei taha. On olemas plaan, kuidas muuta Kunstihoone institutsiooni, kuidas muuta Kunstihoone, publiku ja toetajate suhtlus tihedamaks ja liit tugevamaks. Selle juures luua tõeliselt kaasaegset programmi, mis, nagu ma ütlesin, ja seda peab Eesti kontekstis veel rõhutama, ei tähenda ainult kaasaegset kunsti. See ei tähenda, et Kunstihoone hakkab tegema sama tööd, mida teeb näiteks EKKM, vaid Kunstihoonel on selgelt oma nišš olemas. Kindlasti tuleb öelda ka, et selle programmi eest ei hakka looma Taaniel Raudsepp ainuisikuliselt, vaid kogu Kunstihoone meeskond. Sellepärast ma tahangi oma visiooni kõigepealt läbi rääkida eelkõige Kunstihoone meeskonnaga.

Kui nüüd meenutate, mis teie enda lemmiknäitused Kunstihoones üldse on olnud?

Palun selle põhjal muidugi mitte teha prognoose, milline saab olema Kunstihoone programm!

Ei-ei, kindlasti mitte.

Omad lemmikud mul tõesti on. Üks minu suur lemmik Sophie Calle käis Kunstihoones ja see oli tõeliselt suurepärane elamus. Eesti noorematest kunstnikest, kes Kunstihoone suures galeriis üles on astunud, oli MIMprojekti näitus „Manfred MIM 100”, väga huvitav ja väga jõuline projekt, mis jäi küll natuke tähelepanuta. Need on võib-olla sellised kaks asja, mis kohe meelde tulevad.

Ütlesite, et teil on praegu lisaks tööleasumisele Kunstihoones ka palju tegemist sellega, et oma eelmises töökohas tööülesanded edasi anda. Eelmine töökoht ei olnud seotud kunstiga?

Eelmine töökoht ei olnud seotud kunstiga. Olin loovjuht ühes e-õpet tootvas Eesti-Norra ühisettevõttes. Mul on päris pikaajaline seotus koolitus- ja haridusvaldkonnaga kõigil nendel erinevatel ametikohtadel, mida olen pidanud. Hea meel on öelda, et selle firma, kus praegu veel töötan, tehtud on selline keskkond nagu keeleklikk.ee, mis on täiesti unikaalne tasuta eesti keele õppe keskkond, kus praeguseks on umbes 25 000 kasutajat üle maailma.

Kas Kunstihoone peaks ka rohkem veebi kolima?

See on tõepoolest üks asi, millega ma tahan tegeleda. Kunstihoone veebi kohalolul. Seda küsimust ma oma visioonis ka puudutasin, kuid ma praegu ei tea, millised protsessid seal selles osas on käimas.

Olete ka kunstirühmituse/-firma Visible Solutions OÜ liige. Kuidas jääb kunstitegemisega pärast uude ametisse asumist?

Üks asi, millest mul kõige rohkem kahju on. Sellesse ametisse astudes olen võtnud vastu otsuse tegeleda ainult Kunstihoonega, nii et uutes Visible Solutions OÜ projektides ma kindlasti ei osale. Aga selles osas, mis saab Visible Solutions OÜst edasi, ei oska ma ka veel midagi öelda, sest oleme ikkagi firma ja juhatuse koosolekut pole meil selles küsimuses veel toimunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles