Suitsusaunakombestik kanti UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsusauna kütmine, Kanepi kihelkond
Suitsusauna kütmine, Kanepi kihelkond Foto: Toomas Kalve

Pariisis toimuval UNESCO vaimse kultuuripärandi komitee istungil otsustati kanda Võromaa suitsusaunakombestik UNESCO vaimse pärandi esindusnimekirja. 

Taotluse selleks esitas Eesti riik UNESCOle eelmise aasta märtsis.

«Eesti kultuuri elujõulisus avaldub eriti ehedalt vaimses pärandis, mida antakse põlvest põlve edasi. Võrokeste suitsusaunakombestiku kandmine UNESCO esindusnimekirja toetab traditsiooni kestmist ning toob sellele rahvusvahelist tähelepanu,» ütles kultuuriminister Urve Tiidus. «UNESCO tunnustuse üle saavad rõõmu tunda kõik, kes on oma maakodus suitsusaunatraditsiooni tallel hoidnud – Võrumaast Saaremaani,» lisas minister.

Suitsusaunad koos saunakombestikuga on osaks võrokeste põlisest elulaadist ja kultuuripärandist, mille hoidmine ning noortele edasiandmine on kogukonnale tähtis.

«Suitsusaun on võrokesele paik, kus saavad puhtaks nii ihu kui ka hing. Sauna kütmine, vihtade tegemine, saunas leilivõtmine ja terviseparandamine on meie taluperede tavapärase eluringi osaks. Saunaga on seotud ka sellised teadmised ja oskused nagu saunaehitamine, puude tegemine, liha suitsutamine,» võttis saunakombestiku olemuse lühidalt kokku Haanjamaal asuva Mooska talu perenaine Eda Veeroja.

UNESCO esindusnimekirja kuulumine on võrokeste kogukonnale suur tunnustus. Võru Instituudi direktori Rainer Kuuba sõnul on võrokesed maailmas ainulaadsed nii oma keele kui ka kultuuripärandi poolest: «UNESCO tunnustus aitab meie omapäral paremini välja paista ja hoida omanäolist suitsusaunakombestikku elujõulisena».

Algatus suitsusaunakombestiku UNESCOsse viimiseks tuli võrokeste kogukonnalt 2009. aastal. Taotluse koostamist juhtis Vana-Võromaa vabatahtlik suitsusauna koostöökogu, mis tegutseb kohalike organisatsioonide toel. Kolmeaastase ettevalmistustöö käigus olid koostöökogu heaks partneriks kohalikud elanikud, ülikoolid ja uurimisasutused, kohalikud omavalitsused ja riik. Võrokeste ettevõtmist on tunnustanud rahvusvaheline saunaorganisatsioon International Sauna Society. Organisatsiooni president Risto Elomaa on märkinud, et võrokeste suitsusaunatava jõudmine UNESCO esindusnimekirja toob tähelepanu kogu maailmas ka teiste rahvaste saunatavadele.

UNESCO vaimse pärandi esindusnimekirja eesmärk on tutvustada põlvest põlve edasi antud teadmisi, oskusi, kombeid ja tavasid, mida kogukonnad tänapäeval tähtsaks peavad ja mille püsimajäämise eest nad hea seisavad. Eestist on senini esindusnimekirja kantud Kihnu kultuuriruum, seto leelo ning koos Läti ja Leeduga ka laulu-ja tantsupeo traditsioon.

Vana-Võromaa suitsusaunakombestikku ja ettevõtmisi tutvustab koduleht www.savvusann.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles