«Näljamängud 3.1» on lihtsalt kahetunnine treiler

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jennifer Lawrence filmis "Näljamängud: Pilapasknäär 1"
Jennifer Lawrence filmis "Näljamängud: Pilapasknäär 1" Foto: OUTNOW

«Näljamängude» tegijad on läinud sama teed, mis «Harry Potter» ja «Videviku» taolised raamatutöötlused meelelahutusmaailmas: tulude suurendamise eesmärgil jagatakse lood kahte filmi. 

Seeria kolmas film «Näljamängud: Pilapasknäär 1» tegi tänavuse suurima esilinastusele järgnenud nädalavahetuse kassa, tõugates troonilt isegi «Transformerid: Väljasuremine». Suzanne Collinsi samanimelise noorsootriloogia järgi vändatud film tõi esimesel nädalavahetusel ülemaailmselt sisse 122 miljonit dollarit. Aga huvi hakkab langema, sest seeria esimese ja teise filmi puhul olid need arvud vastavalt 158 ja 152 miljonit dollarit (boxofficemojo.com).

Filmis ei juhtu eriti midagi. See on vaid proloog «Pilapasknääri» võimsale finaalile. Küllap oleks raamatu sisu saanud adapteerida ka kolmetunnilisse terviklikku filmi, kuid stuudio otsustas üht asja kaks korda müüa. Nüüd näevad vaatajad kahetunnilist treilerit, millest suure osa võtavad enda alla suletud ruumides, mässuliste maa-aluses peakorteris peetavad dialoogid. Märulisõbrale ei pakuta peale paari napi lahingustseeni suurt midagi. Ei mingeid närve pingutavaid gladiaatorivõitlusi. Ei mingeid Näljamänge.

Selle filmi iva on hoopis muus. Saame jälgida, kuidas kangelannast vormitakse propagandarelv. Mässuliste president Alma Coin, jääkülm blond daam (Julianne Moore) vajab elavat loosungit, maskotti, mis kogu rõhutud rahva ühte võitlusse viiks. Kes sobiks selleks paremini, kui kaunis Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence)? Häda on selles, et ei sobi eriti. Neiu ei saa hakkama sellega, mida vana hea Plutarch temalt nõuab. Kahju, et tänavu lahkunud Philip Seymour Hoffmani ekraanil nii vähe nägi. Nüüd on ta surnud ja sellise kaliibriga näitleja oleks väärinud võimsamat rolli, isegi sisuliselt vähenõudlikes «Näljamängudes».

Katnissi sõnumile eheduse andmiseks manipuleerib karskusele sunnitud Haymitch (pea kõik nad on mässuliste poole üle jooksnud) osavalt tema tunnetega. Kui ikka kangelanna päriselt nutab, et saa keegi tema siiruses kahelda. President Snow mängib Katnissi sõnumi vastu välja samavõrd manipuleeritud Peeta. Kahjuks ei näidata meile, mis vahenditega Kapitoolium Peetast inforelva voolib. Vaid filmi lõpus viidatakse, milliseid mõjutusvahendeid üks diktatuur kasutab.

Propagandasõja analüüs filmis jääb üsna pealiskaudseks ja sellest on kahju. Just see liin on küpsemale filmivaatajale, kes ei soovi tingimata Katnissiga samastuda, vaid sündmusi vaadelda, «Näljamangud 3.1» põhisisuks. Selgeks saab, et sõjas ei halastata kellelgi, ei omadele ega võõrastele ja indiviid on tähtis vaid niivõrd, kui teda saab vastase kahjustamiseks ära kasutada.

Küllap vaatab seriaali sihtrühm, varateismelised, ka selle osa isukalt ära ja jääb suurt finaali ootama. Eraldi võetuna on käesolev küll «Näljamängude» kõige nõrgem ja tühjem film.

«Näljamängud: Pilapasknäär 1» 2014
Režissöör: Francis Lawrence
Osades: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Philip Seymour Hoffman, Donald Sutherland, Julianne Moore

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles