NO99 põhjendab heliloojate valikut

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teater No99 toob välja muusikali «Savisaar».
Teater No99 toob välja muusikali «Savisaar». Foto: Kultuurikava.ee

6. veebruaril Nordea kontsertsaalis esietenduvale muusikalile «Savisaar» loovad muusika Vaiko Eplik ja Jakob Juhkam. 

 

Selgunud on ka NO99 lavastajate Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semperi ning dramaturg Eero Epneri loodava muusikali trupp. Laval on Marika Vaarik, Eva Klemets, Gert Raudsep, Rasmus Kaljujärv, Rea Lest, Helena Pruuli, Jörgen Liik, Ragnar Uustal, Simeoni Sundja, Jarmo Reha, Liina Vahtrik ja Raivo E. Tamm ning noorte segakoor Vox Populi dirigent Janne Fridolini juhatusel. Kes mängib keda, on endiselt proovisaali saladus.

Esialgu planeeritud viie etenduse asemel annab NO99 «Savisaarega» kümme etendust. Põhjuseks suur publikuhuvi. Teater kinnitab, et rohkem lisaetendusi ei tule, sest aega pole. «Savisaare» viimane etendus peab jääma valimistega ühel päevale.

Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper, miks valisite «Savisaare» heliloojateks Vaiko Epliku ja Jakobi Juhkami?

Kuna poliitika on üks osa popkultuurist, siis oli loomulik, et tahtsime teha koostööd Eesti kõige silmapaistvamate popmuusikutega. Vaiko ja Jakob on muusikud, kes ei loo midagi selleks, et lihtsalt mingit mõtet illustreerida, vaid nende muusika on nutikas ja sõltumatu, muutumata samas elitaarseks nokerdamiseks. Poliitilise muusikali jaoks täiuslik kombinatsioon.

Lisaks seob mõlemaga ka varasem koostöö. Vaikoga lavastuse «Muuseas: ma armastan sind» juures, ja Jakob, kes töötabki püsivalt meie teatris, tegi äsja oma esimese helikujunduse Ene-Liisi lavastusele «Tüdruk, kes otsis oma vendi». Mõlemad koostööd olid väga inspireerivad. Väga.

Milliseid piiranguid te «Savisaare» lavastajate/autoritena heliloojatele seate?

Me ei andnud neile piiranguid, vaid terve rea vabadusi. Ja nii nad nüüd ongi mitu nädalat kusagil Rapla keldrites keevitanud, umbes nagu vanasti progerokki tehti. Päris kummaline tunne on kuulata igal nädalal mõnd uut neljaminutilist lugu, kus veel poolikute sõnadega räägitakse Eesti poliitikast, taustaks kõlamas kitarrilaviinid ja trummisoolod. Esimest korda elus tahaks Eesti poliitika järgi tantsida.

Kui NO99 teatas, et teete Savisaarest muusikali, siis millised reaktsioonid teid üllatasid?

Ühe partei peasekretär küsis, miks me aitame Savisaare võimule. Üks tuntud suhtekorraldaja küsis, miks me aitame Savisaare võimule. Kaks tuttavat ettevõtjat küsisid, miks me aitame Savisaare võimule. Ajakirjandus küsib, kes mängib Savisaart. Rahvas küsib, kus on nende unistused. Ükski neist reaktsioonidest ei olnud aga üllatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles