Arvo Pärdi Grammy nominendiks esitatud Sümfoonia nr 4 kõlab Metodisti kirikus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt
Arvo Pärt Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

II advendipühapäeval tuleb Tallinna Metodisti kirikus ettekandele Arvo Pärdi Grammy nominendiks esitatud Sümfoonia nr 4.

Eesti Heliloojate Liidu juubelihooaja avakontserdil 7. detsembril Tallinna Metodisti kirikus kõlab Arvo Pärdi Sümfoonia nr 4 - 2010. aastal oli  teos Grammy nominent parima kaasaegse teose kategoorias. Arvo Pärdi Sümfoonia nr 4 on pühendatud Vene naftasuurärimehele Mihhail Hodorkovskile, kes oli Putini režiimile ebameeldiva ja mõjuka isikuna valesüüdistuste alusel pikalt vangis (kuid on nüüdseks vabastatud ning asunud tegutsema Putini vastasena poliitikas).

Helilooja ei ole aga mitte niivõrd silmas pidanud üksnes Hodorkovski isikut, kuivõrd see teos on nagu kaebelaul kõigi Venemaal alusetute süüdistuste põhjal vangistatute pärast.

Sümfoonia nr 4 tuli esiettekandele Esa-Pekka Saloneni ja Los Angelese filharmoonikute esituses 10. jaanuaril 2009. aastal. Eesti esiettekanne oli aasta hiljem Niguliste kirikus Tõnu Kaljuste juhatusel Nargen Festivali orkestriga. 2010. aastal oli see teos Grammy nominent parima kaasaegse teose kategoorias. 2011. aastal pälvis Pärt selle teose plaadistuse eest (ECM) Classic Briti auhinna aasta helilooja kategoorias.

Eesti Heliloojate Liidu juubelihooaja avakontsert toimub 7. detsembril Metodisti kirikus. Ettekandele tuleb Arvo Pärdi Sümfoonia nr 4, Lepo Sumera Symphōnē ja Toivo Tulevi Sümfoonia (esiettekanne) Tallinna Kammerorkestri esituses ning Risto Joosti dirigeerimisel.

Kontserdile eelneb samas kell 18.10 TLÜ professori Mihhail Lotmani loeng «Klassika ja modernsus tänapäeva kultuuris».

Kaks kuud tagasi oktoobris valiti Arvo Pärt (s 1935) rahvusvahelise uue muusika ühingu (ISCM) auliikmeks.  Tänapäeval on Pärt eelkõige tuntud oma originaalse tintinnabuli-stiili järgi ning varasema loomeperioodi modernistlikud teosed on laiemale publikule ehk vähem tuttavad, kuid muusikast arusaamise piire on ta avardanud kogu oma loominguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles