Kanuti Gildi SAALis etendub Iggy Malmborgi soolo «b o n e r»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iggy Malmborg
Iggy Malmborg Foto: Maike Lond

8. detsembril etendub Kanuti Gildi SAALis rootsi näitleja ja etenduskunstniku Iggy Malmborgi soololavastus «b o n e r». Novembris Helsingis Baltic Circle festivalil esietendunud lavastust saab Tallinnas näha 8. - 10. detsembrini.

Lavastuse lähtekohaks on eeldus, et üksnes inimkäitumist uurides ei saa me olukorrast sotsioloogilist ülevaadet, vaid tuleb arvesse võtta ka objekte, mis võimaldavad situatsioonil tekkida (ja seda taasloovad). Asjadele antakse hääl, muutes nende strukturaalset funktsiooni ja selgitades omadusi, mille kaudu neid väärtustatakse. Kõnelemise ajal saab selgeks ka see, mida panevad need objektid tegema teisi (inimesi ja mitte-inimesi). Kõnelevad asjad käituvad objektidena võrgustikus, mis loob etendussündmuse.

Iggy Malmborg (1987) on Rootsist, Malmöst pärit vabakutseline näitleja ja etenduskunstnik. Kuigi tal on klassikaline näitlejaharidus (Malmö Teatriakadeemia 2006-10), ulatuvad ta tööd nii soolode kui koostööde puhul üle laia esteetika ja stiilide kogumi. Malmborgi põhiline huvi kunstnikuna seisneb reaalse etendussituatsiooni olukorra kasutamises mudelina, millele saab otse rakendada vastavat diskursust. Viimastel aastatel on ta keskendunud koostööle Johannes Schmit'iga (GER). Nende Duo nimega White on White korraldab alates 2009. aastast etenduste seeriat, millest viimast lavastust «#6 - Queer Sells» oli eesti publikul võimalik vaatada aasta tagasi Kanuti Gildi SAALis või viimasel Baltoscandali festivalil.

Seeria analüüsib kunstiruumide kaasamise ja väljaarvamise varjatud meetodeid. Lisaks teatritööle on Iggy Malmborg üks peaosatäitjatest ka Ester Martin Bergsmark'i films «Something must break» (2014), mida on nomineeritud ja auhinnatud Göteborgi filmifestivalil, Rotterdami rahvusvahelisel filmifestivalil, Tribeca filmifestivalil ja Queer Lisboa festivalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles