Eestlased püsivad Vene rahvusliku filmiauhinna konkurentsis

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Raagi filmi «Ma ei tule tagasi» üht kangelast kehastav Viktoria Lobatševa kandideerib ka parima naispeaosatäitja nominatsioonile.
Ilmar Raagi filmi «Ma ei tule tagasi» üht kangelast kehastav Viktoria Lobatševa kandideerib ka parima naispeaosatäitja nominatsioonile. Foto: Kaader filmist

Venemaa filmiakadeemia avalikustas nimekirjad, mille järgi hakatakse valima rahvusliku filmiauhinna Kuldne Kotkas nominente. Teiste seas leiab neist Ilmar Raagi, Rein Kotovi ja Andres Puustusmaa nime.

Raag on esile toodud aasta parima režissööri ja tema film «Ma ei tule tagasi» aasta parima mängufilmi kategoorias. Režissööre on nimekirjas kokku 26 ja filme 28.

Lisaks on «Ma ei tule tagasi» ära märgitud parima stsenaariumi (Jaroslava Pulinovitš ja Oleg Gaze), naispeaosatäitja (eraldi Polina Puškaruk ja Viktoria Lobatševa), muusika (Panu Aaltio) ja helirežii (Lev Ježov) kategoorias.

Rein Kotov on esindatud parima operaatori kategoorias filmiga «Jää hüvasti emme». Kokku on selles nimekirjas 17 nime. Svetlana Proskurina filmi nimetatakse veel viies kategoorias, sh parima filmi ja režissööri omas.

«Jää hüvasti emme», mida sai näha ka viimasel PÖFFil, räägib sellest, kuidas naine jätab ootamatult puhkeva kire ajel maha oma mehe ja lapse – lugu jutustatakse kahe viimase vaatepunktist.

20 kategooria peale kokku on nimetatud 45 mängufilmi. Enim on ära märgitud Nikita Mihhalkovi «Päikesepiste» (15 korda), Anna Melikjani «Täht» (13 korda), Stanislav Govoruhhini «Weekend» (13 korda), Andrei Zvjagintsevi «Leviaatan» (12 korda) ja Gleb Orlovi «Poddubnõi» (12 korda).

Parima telefilmi või lühiseriaali kategoorias on äramärkimist leidnud ka seriaal «Võõras elu», mille režissöör on Andres Puustusmaa. Selles 10-seerialises melodraamas naaseb noor, linnas kiiret karjääri teinud ja siis ootamatult kõik kaotanud naine oma kodukülla. Seriaal jõudis telekanali Rossija 1 eetrisse juunis, tõustes kohe seriaalide reitingu tippu: seda vaatas iga kuues Venemaa elanik.

Tegu on nimekirjadega, mille on kokku pannud akadeemia ekspertide nõukogu ja see sisaldab filme ja seriaale, mida peetakse aasta lõikes kõige huvitavamaks ja tähelepanuväärsemaks. Akadeemia kuulutab Kuldse Kotka nominendid välja jaanuari alguses ja laureaadid jaanuari lõpus.

Venemaal on ka teine rahvuslik filmiauhind, konkureeriv Nika, mille võitjad kuulutatakse välja kevadel.

Kuldsele Kotkale esitatud filmide nimekirja vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles