Film, mis peegeldab

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aastal Marienbadis
Möödunud aastal Marienbadis Foto: Kaader filmist

Elu käib? Või ei käi? Selline on Alain Resnais’ kuulsa filmi «Möödunud aastal Marienbadis» põhiküsimus. Kas elu saab käia ühes perfektses marmorist ja peeglites barokklossis, mida ümbritseb perfektsete geomeetriatega barokkaed/aeg.

Mees ja naine kohtuvad barokklossis ja püüavad meenutada, kas nad seal ka eelmisel aastal kohtusid ja tänavuse kohtumise kokku leppisid. Mees arvab, et jaa, naine, et ei. Peeglid nende ümber peegeldavad ja skulptuuridel on kivised pilgud.

Seda 1961. Veneetsia filmifestivalil Kuldlõvi pälvinud filmi on nimetatud parasürrealistlikuks meistriteoseks. Stsenaristiks oli filmil prantsuse uue laine romaanikirjanik ja filmimees Alain Robbe-Grillet. Prantsuse uus romaan, muide, oligi üks mikrotasandi vigurdamine. Robbe-Grillet eestimaises «Mirabilia» sarjaski ilmunud esikteos «Kummid» oli detektiiviromaan, kus mõrvariks osutus hoopis detektiiv. Robbe-Grillet andis hiljem «Möödunud aastal Marienbadis» ka filmikaadritega koos välja, nimetades žanri «cine-romaaniks».

Ise olen kaks korda püüdnud seda filmi vaadata, mõlemad korrad küll magama jäädes. Näha seda suurejooneliselt ilusat ja mõistatuslikku filmi on suurel ekraanil on muidugi teine asi.

PS. Alain Robbe-Grillet ütles kord ühele teisele vähemalt ühel kirjanikuperioodil uue romaaniga seostatud Marguerite Duras’le, et imetleb ta tööd. Duras vastas: «Kahju, et samaga ei saa vastata.»

Möödunud aastal Marienbadis linastub Sõpruse autorikino programmis 16.detsembril, kell 21.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles