Ilmusid Johannes Hindi aastakümneid varjul olnud vanglapäevikud

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile, 15. detsembri õhtul esitles kauaaegne kohtuajakirjanik Tiiu Põld Okupatsioonide Muuseumis oma värskelt ilmunud raamatut: «Johannes Hint – Aastakümneid varjus olnud vanglapäevikud.»

Raamatu kaante vahel on ligi 30 aastat avalikkuse, aga ka kirjutaja lähedaste eest varjul olnud vanglapäevik. Selle kirjutas oma elu viimastel aastatel Eesti esimese kooperatiivse ettevõtte SKTB «Desintegraator» looja ja eestvedaja, silikaltsiidi leiutaja ja UDA-tehnoloogia rajaja tehnikadoktor Johannes Hint. Ajal, kui ta istus Nõukogude süsteemi poolt välja mõeldud alusetute süüdistuste tõttu Patarei vangla ja Rummu koloonia müüride vahel.

See päevik jõudis Johannes Hindi pärija, tütar Pille Pae, kätte alles 2014. aasta jaanuaris. Päevik koosneb neljast kaustast, milles on ühtekokku 60 vihikut. Neis meenutab Johannes Hint oma elu esimesest Eesti Vabariigist kuni viimaste elupäevadeni välja.

«See on lugu Johannes Hindi kolmest suurest armastusest – abikaasa Heljust, silikaltsiidist ja desintegraatorist, aga see on ka lugu meie ajaloost,» lausus raamatu koostaja Tiiu Põld, kelle sõnul ei ole tegemist kergelt loetava bestselleri, vaid väga valusa looga ühe tegusa mehe elust ja surmast.

Eelmise sajandi lõpus valis eesti rahvas Johannes Hindi oma 20. sajandi 100 suurkuju hulka, sest ta oli üks meie tuntumaid teadlasi ja leidureid. Hint suri 5. septembril 1985 vangla haiglas. Neli aastat hiljem mõisteti ta kõikides süüdistustes postuumselt õigeks. Tänavu 20. septembril möödus tema sünnist 100 aastat.

Tiiu Põld on lisanud teosesse ka mitmeid Johannes Hindi eluloolisi seiku ja materjale (sh. kohtuprotsessi ülevaate, aga ka Johannes Hindi kuulsa traktaadi ja Soomes avaldatud kurikuulsa brošüüri), samuti teadlaste ja Johannes Hindi endiste kaastöötajate meenutusi, fotosid jm.

Ühtlasi andis Tiiu Põld eile pärija palvel Okupatsioonide Muuseumi direktor Kadri Viiresele üle Johannes Hindi kohtuasjaga seotud materjalid.

Raamatu kirjastas OÜ TõSi Meedia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles