Estonia konkursi võitja on helilooja Rasmus Puur

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasmus Puur
Rasmus Puur Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Rahvusooper Estonia kuulutas käesoleva aasta alguses välja ooperiloomingu konkursi, et leida uus algupärand Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks. Konkursi võitjaks osutus noor helilooja Rasmus Puur. 

«Rasmus Puur pakkus välja libreto, mis põhineb Jaan Kruusvalli tuntud näidendil «Pilvede värvid», ütles Rahvusooper Estonia kunstiline juht ja peadirigent Vello Pähn. «Teos jõuab lavale Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks, selle teema on üldinimlik, isiklik ja sisuliselt kõiki puudutav. Kui sellele lisada Rasmus Puuri meloodiline ja kohati lausa romantiline helikeel, siis leidsime, et võimalused üheks vääriliseks teoseks on loodud. Hästi oli arvesse võetud meie konkreetseid lauljaid, mis eestikeelse ooperi puhul on ülioluline. Nii otsustas rahvusooperi kunstinõukogu just selle helilooja ja teose kasuks.»

«Kruusvalli 1983. aastal kirjutatud näidend tegeleb eestlaste põgenemisega kodumaalt Teise maailmasõja sündmuste pöörises. Aeg ei ole Eestist lahkumise puhul aga määrav – mindi sõjaajal, põgeneti Nõukogude okupatsiooni küüsist ning välismaale siirdutakse massiliselt ka nüüd, vabaduse päevil. «Pilvede värvide» uuslavastus tooks tegevustiku 40-50 aastat ajas edasi ning peegeldaks Kruusvalli teksti sündmustikku meie lähiajaloos,» lisas Rasmus Puur.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia heliloojana lõpetanud Rasmus Puur on omanäoline ja helge helikeelega noor helilooja, kes on muuhulgas noorteorkestri Reaalmažoor asutaja, tunnustatud ja nõutud arranžeerija ning dirigent. Vaatamata lühikesele loometeele on Puuril juba aukartustäratav kogemustepagas: tema loomingut on esitanud kõik Eesti professionaalsed orkestrid, kooriloomingut muuhulgas RAM ja ETV tütarlastekoor, tema seaded on kõlanud laulupeol ja öölaulupeol ning tema osalusel on ilmunud seitse albumit ja kolm on peagi ilmumas.

Uue algupärandi lavalejõudmisega tähistab rahvusooper 2017/2018 hooajal Eesti Vabariigi juubelit. Ooper peab valmis olema 2016. aasta maiks. Esietendus on planeeritud 2017. aasta novembrisse.

Konkursile laekus kokku 11 tööd.

Rasmus Puur räägib autorikontserdist «Hetked»:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles