Kes on Marek Tamme eeskujud?

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskaja kirjanduse antoloogia koostaja Marek Tamm arvab, et mitte meie ei vali raamatuid, vaid raamatud valivad meid.
Keskaja kirjanduse antoloogia koostaja Marek Tamm arvab, et mitte meie ei vali raamatuid, vaid raamatud valivad meid. Foto: Mihkel Maripuu

Ajaloolaselt ja Tallinna Ülikooli õppejõult Marek Tammelt on ilmunud uus esseekogu. «Hiiglaste õlgadel» pakub kümme intellektuaalset portreed 20. sajandi suurtest kirjameestest, kes kõik on olnud meelelaadilt «rebased» - autorid, keda on huvitanud väga mitmesugused teemad ja küsimused. Sissejuhatuses tunnistab Marek Tamm, et ka iseend peab ta rebaseks.

Tamme sõnul on raamatusse kogutud mõtlejad - Roland Barthes, Walter Benjamin, Georges Duby, Michel Foucault, Johan Huizinga, Tony Judt, Claude Lévi-Strauss, Juri Lotman, Georges Perec, George Steiner – on temale kõige olulisemad autorid... «Need on autorid, keda olen lugenud pikki aastaid, tihti tudengipõlvest peale, kelle teoseid olen teadlikult kogunud, kellele viitan pigem harva, ent kellele mõtlen sageli,» selgitab Tamm raamatu sissejuhatuses.

Raamatus käsitletakse portreteeritavaid autoreid «hiiglastena», kelle õlgadele ronimine ehk nende loomingu tundmine võimaldab meil - «kääbustel» - näha paremini ja kaugemale.

«Hiiglaste õlgadel» koondab Marek Tamme kirjutatud tekste aastatest 1997- 2014. Pea kõik esseed on kirjutatud järelsõnadena juba ilmunud raamatutele, kuid antud kogumiku tarvis kohandatud ja täiustatud. 

«Hiiglaste õlgadel» ilmus kirjastuselt Eesti Keele Sihtasutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles