IMAXi kino online-piletimüük jooksis kokku

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene IMAX kino Balti- ja Põhjamaades
Esimene IMAX kino Balti- ja Põhjamaades Foto: www.jevi.ee/Kosmos

Veidi aega pärast Kosmos IMAXi kino online-piletimüügi algust täna keskpäeval jooksis süsteem juba tehnilistel põhjustel kokku.

«Kasutame samasugust piletimüügisüsteemi, mis teenindab kinosid mitmel pool maailmas,» ütles Kosmos IMAXi juht Rein Palosaar ning lisas, et suur huvi piletite vastu tuli neile üllatusena. Tehnikud tegelevad praegu (teisipäeval kl 17.00 – toim) sellega, et keskkond võimalikult kiiresti taas püsti saada. Palosaar ei osanud hinnata, kui palju pileteid jõuti enne süsteemi kokkukukkumist müüa. 

Kalleim IMAX 3D-formaadis filmi pilet hakkab Kosmose kinos maksma 11.90. Võrdluseks: Coca-Cola Plazas maksab kalleim 3D-filmi pilet 8.40 ja Solarise kinos 8 eurot. Kinopileti keskmine hind oli Eestis mullu 4,6 eurot. Kõige odavam 3D IMAXi pilet maksab lastele 5.20 ja täiskasvanutele 8 eurot; 2D IMAX vastavalt 4.30 ja 7.50 eurot. Palosaare sõnul maksavad IMAXi filmide piletid maailmas 30-50% rohkem kui tavakinodes. «Meie jääme teistega võrreldes sinna odavam poole peale,» ütles ta.

Piletihinna määrab peamiselt kõrgem kulutuste määr, mis tehakse selles formaadis filmide tootmiseks ja näitamiseks.

Vähemalt jaanuari keskpaigani jääb «Kääbik: viie väe lahing» ainsaks IMAX-formaadis filmiks Kosmose repertuaaris. Järgmise pealkirja ei tahtnud Palosaar veel nimetada. Küll mainis ta, et tuleval aastal täiendatakse repertuaari ka populaarteaduslike, kuni 50-minutiliste IMAX-filmidega, mis mujal maailmas on laialt levinud ja viivad vaataja näiteks kosmosesse, veealusesse maailma kui ka loomariiki.

Peale suurima, 322-kohalise ja 300 ruutmeetrise ekraaniga IMAXi saali on Kosmoses aga ka kaks väikest, 48-kohalist saali, mis jäävad tavarepertuaari jaoks. Reedest näiteks on seal kavas «Vääramatu jõud», «Solani ja Ludvigi jõulud», «7. pöialpoiss», «Hectori õnneotsingud» ja «Exodus: jumalad ja kuningad».

Ühes neist saalidest on kasutusel ka Eesti esimene Dolby Atmos helisüsteem, mis Kosmose puhul tähendab Palosaare sõnul piltlikult seda, et vaataja kuuleb heli korraga rohkem kui 20 kõlarist – erinevalt tavapärasest 5.1 surround-süsteemist, kus kasutusel on kuus kõlarit.

Tõsi, selliseid filme pole maailmas veel kuigi palju – ja nii jääb ka esimese Dolby Atmos-süsteemi filmi linastus Kosmoses järgmisse aastasse.

Kosmose kino avab uksed sel neljapäeval, esimesed seansid on sel reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles