Eeposest Beowulf saab teleseriaal

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beowulf, lehekülg käsikirjast
Beowulf, lehekülg käsikirjast Foto: Wikipedia

Briti telekanalil ITV on plaanis teha anglosaksi eeposest Beowulf 13-osaline teleseriaal. 

Vaatajad saavad näha eepilisi võitlusstseene, närvesöövaid tagaajamisi, pidutsemist, sõjakäike ning lahinguid, kirjutab Guardian. Võtted toimuvad Durhami ja Northumbria maakonnas, et edasi anda saaga Skandinaavia tausta.

Beowulf on vanim germaani sangarieepos. Selle loojaks on oletatud 8. sajandil elanud anglosaksi munka, kes Vergiliuse eeskujul liitis kaks sakside ja anglite poolt mandrilt kaasa toodud skandinaavia kangelaslugu. Praegu peetakse usutavamaks, et lugulaul on sündinud siiski suulises rahvatraditsioonis, kuna sellele leidub vasteid nii skandinaavia saagades kui kui ka Euraasia rahvapärimustes, kirjutab Vikipeedia.

Lugulaulu ajalooline taust on aastad 512-520. Beowulfi vanim tuntud versioon ja säilinud käsikiri pärineb 10. sajandist ning on muinas-ingliskeelne. See arvatakse olevat koopia 8. sajandil kirjutatud algupärandist.

Lugulaul räägib götalaste kuninga Beowulfi seiklustest. Esimeses osas surmab Beowulf taanlaste kuningat Hrothgari kiusanud koletis Grendeli ja selle ema. Teises osas aga hukkub kangelane 50 aastat hiljem lohega võideldes ja selle tappes.

Tänu Ameerika seriaali «Troonide mäng» peadpööritavale edule on meelelahutusmeedia kõikjal maailmas pööranud pilgud keskaja teematika poole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles