Paku, mis on pildil valesti!

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Moskva pisaraid ei usu»
«Moskva pisaraid ei usu» Foto: Kaader filmist

Üks lõbus äraarvamismäng levib viimastel päevadel Vene internetilehekülgedel ja puudutab sealset filmi «Moskva pisaraid ei usu». Nimelt kavatsevat Venemaa kultuuriministeerium seda ülipopulaarset linateost «korrigeerida», sest mõningad stseenid ei vastavat muutunud oludele.

Postituste juures on ka üks näitekaader filmi kõrvaltegelaste Antonina ja Nikolai pulmast, milles pulmalised noorpaari õnnistuseks pitsi tõstavad. Filmis leiab selle stseeni 1. seeria 48. minutilt.

Ja nüüd tähelepanu: ülekaalukalt populaarseim vastus seni pole mitte pitsitõstmine, vaid… taldrik, mis ripub kaadri tagaservas seina peal. Kes on pildil? Muidugi Tarass Ševtšenko – ukraina rahvuspoeet!

Agaramad kommenteerijad on juba ka välja pakkunud - ja mitte ainult, ka teostanud -, milline peaks olema õige kaader, näiteks leiab sealt Ševtšenko pildi asemel Stalini või Putini oma.

Režissöör Vladimir Menšov ise, kes on seni igati Putini poliitikat toetanud, olevat keeldunud ühtki kaadrit välja lõikamast, sest see moonutavat filmi mõtet, küll andnud ta nõusoleku korrigeerida kaadreid arvuti abil.

Kui kõik läheb nii, nagu kirjutatud, näeb Vene telepublik tsenseeritud versiooni juba õige pea.

1981. aastal võitis «Moskva pisaraid ei usu» mitteingliskeelse filmi Oscari. See on üks kõigi aegade populaarsemaid Vene filme, mis kogus väljatuleku aastal 85 miljonit vaatajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles