Europarlament tunnustas «Idat»

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ida»
«Ida» Foto: Kaader filmist

Euroopa parlamendi president Martin Schulz tegi kolmapäeval täiskogu saalis toimunud tseremoonial teatavaks 2014. aasta filmiauhinna LUX võitja. Võitjaks valiti Pawel Pawlikowski film «Ida».

««Ida» on film, mis on suutnud puudutada publikut terves Euroopas. See näitab, et filmidel on jätkuvalt oma roll meie ühiskonnas,» ütles režissöör Pawel Pawlikowski auhinda vastu võttes.

«Euroopa filmid lubavad meil õppida oma ühise ajaloo kohta ja oma naabrite lugudest ning oma naabreid ja iseennast paremini tundma õppida,» ütles europarlamendi president Schulz.

«Euroopa Parlamendi filmiauhinna LUX algatus on midagi unikaalset: kolm filmi, mis tõlgitakse 24 keelde ja mida näidatakse 28 riigist, vähemalt 18 festivalil, rohkem kui 40 Euroopa linnas,» ütles parlamendi kultuurikomisjoni esimees Silvia Costa.

Teised selle aasta finalistid olid Rok Bičeki film «Klassivaenlane» (Sloveenia) ja Céline Sciamma «Tüdrukupõlv» (Prantsusmaa). Neid filme näitas detsembri alguses tasuta seanssidel kino Artis. Euroopa Parlament asutas oma filmiauhinna 2007. aastal, et elavdada avalikku arutelu Euroopa Liidu ja selle poliitika üle ning toetada Euroopa filmide või Euroopa kaasosalusega filmide levikut liidu liikmesriikides.

Urmas Paet kommenteeris auhina nii: «Euroopa Parlamendi tähelepanu headele Euroopa filmidele on väga tore. Kõik kolm lõppvooru jõudnud filmi on kinnitus Euroopa filmi jätkuvast tugevusest. Loodan, et lähiaegadel jõuab nominatsioonide hulka ka Eesti film. Nii oleks juba selgi aastal «Mandariinid» olnud vääriline valik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles