Kool nagu superstaar produtseerib Led Zeppelinile Eesti suurimas kontserdisaalis kummarduse

Helena Tamm
, vabakutseline kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Led Zeppelin (esialgse nimega New Yardbirds) on vahemikus 1968-80 tegutsenud rokk-kollektiiv, mille koosseisu kuulusid Jimmy Page, Robert Plant, John Bonham ja John Paul Jones. Bändi peetakse üheks, edukaimaks, innovaatilisemaks ja muusikamaailma enim mõjutanud roki maaletoojaks. Vaatamata muusikakriitikute esialgsele vaenulikule suhtumisele, saavutati kiire kommertsedu ja enneolematu populaarsus rahva seas.

Kiire kommertsedu on saatnud ka Gustav Adolfi Gümnaasiumi poolt korraldatavat suurkontserti. Juba järgmisel esmaspäeval (22.12) toimub Nordea kontserimajas „The Led Zeppelin Session“, kus astuvad teiste hulgas üles Lea Dali Lion, Robert Linna, Mikk Tammepõld, Marie Vaigla ja Indrek Patte. Lisaks on laval üle-Eestilise solistide konkursi kaudu valituks osutunud eesti kooliõpilased, GAGi poistekoor ning üle-eestiline noorte keelpilliansambel, mida juhib Marianne Leibur 12b klassist. Kui tihti avaneb tundmatutel koolisolistidel võimalus tunnustatud ja aastaid tegutsenud artistidega ühel pealinna suurlaval koos musitseerida? Antud kontserdi väärtus seisneb just nimelt selles, millise esinemiskogemuse saavad siit kõik kaasa tegevad õpilased. See on nende väljavalitud noorte tähetund ja võimalus professionaalsel tasemel silma paista. Enneolematust edust ja populaarsusest rahva seas räägivad numbrid - kontserdisaali 1700-st kohast on alles veel vaid üksikud.

Innovaatiline nagu Led Zeppelin omal ajal on tänapäeva Eestis kollektiiv nimega GAG-i Direktori bänd. Teate te veel mõnda kooli, mille direktoril on oma bänd? Kollektiivi nimi manifesteerib, et Gustav Adolfi Gümnaasiumil igatahes on, selles osas küsimusi pole. Küll aga selle osas, millise koosseisuga on tegu ja milline on nime saamislugu? Bändi nime taga olev isik ja bassimees Hendrik Agur oskab nendele küsimustele vastata: «Direktori bänd sündis 2008. aastal, kui muusikahuvilisest koolijuhina hakkasin märkama andekaid noori, kellel oli suur kirg hästi pilli mängida, laulda ning bändi teha. Bändis on kaasa teinud läbi aastate väheste muutustega algene tuumik õpilastest, kellest tänaseks on saanud vilistlased. Algsest koosseisust on siiani rivis Rauno Laikjõe (2011a lõpetaja), Kaspar Tambur (2012a lõpetaja), Martin Petermann (2011 lõpetaja), Anne Liis Puhk (2012a lõpetaja), liitunud on Jonas Kaarnamets. Kõik on Otsakooli tublid õpilased, ehk sisuliselt professionaalsed muusikud ja koosseis ei taha kuidagi laguneda, sest suured asjad ja mõtted ajendavad taas tegutsema. Samas on lauljate ja pillimeestena kaasa tegemas ka tänased õpilased. Selline roteeruv ja projektipõhine koosseisude vahetus on tervendav ja edasiviiv.»

Kollektiivi nimi sündis direktori enda sõnul sellest ebatavalisest asjaolust, et üks koolijuhit lipsu nurka viskas, teksad jalga tõmbas ja õpilastega live’e kütma läks. «Bändi liikmena olen ma bassimees ja nii on mind ka õpilased võtnud. Neil oli alguses raske mind võrdsena võtta, kuid sellega harjuti kiiresti,» annab Agur ülevaate GAG-i Direktori bändi tegemistest.

GAG ehk kool nagu superstaar, mis on ühe suurkontserte andnud varemgi, 2010. aastal viidi ellu «Pink Floyd T.R.I.B.U.T.E.» ja juba kaks aastat hiljem korraldati suurejooneline rokihittide kontsert «Vinüülist mp3ni - XX sajandi muusikaeksam». Suursündmusele Eesti suurimal kontsertlaval on eelnenud võimas reklaamikampaania. Tutvustavad helireklaamiklipi on juba mitu nädalat igapäevaselt kümnete kordustega mängitud ühe kohana näiteks erinevates Selverites. Lisaks kõlavad eetris telereklaamid, linnapildis võib näha plakateid ja erinevatest meediaväljaannetes hulgaliselt eelkajastust. Vastust küsimusele, kuidas see kõik võimalikuks sai, ei pea kaugelt otsima. Teleklipis ja plakati allosas peitub vastus: G4S ja Porsche esitlevad: «The Led Zeppelin Session». Suurfirmadest partnerite abil on Tallinna vanalinnas asuva üldhariduskooli võimekuses suuri kontsertproduktsioone ellu viia. Pruuli sõnul on neil toredad partnerid erinevates valdkondades abis ja see teeb korraldamise lihtsamaks. Ühiskondlikult kontrastseks muudab ettevõtmise olukord, kus ülejäänud Eestimaa koolid ajavad näpuga iga eelarverea järge, et leida kohti, kust rihma pingutada. Kristiina Pruul on kindel, et ressursipuuduse taha ei tohiks ka ühegi teise kooli samas mastaabis plaanid jääda. «Inimeste piirid on ideelisel tasandil,» ütleb ta.

GAG käitub haridusmaastikul pööraselt nagu alustav ettevõte, noor Steve Jobs - egotsentriliselt, aga kõigile meeldib. Elatakse kaasa, sest see on midagi teistsugust, raamidest väljas ja äge! Siiski olukord, kus ühed on kõvasti priviligeeritumas seisus kui teised ja seda valjuhäälselt avalikkuses kuulutavad, teeb mõtlikuks. GAG-i õpilaste erakordne võimalus suurlava väisata näib suurele hulgale inimestele korda minevat, kuid milleks superstaaristaatus ühele koolile koolile?

Kuigi Led Zeppelini albumeid müüdi ansambli tegutsemise ajal üle 300 miljoni, pidasid mehed ennast eelkõige kontsertbändiks ja põhjusega, sest maailmaturneedel purustasid nad kõik senikehtinud publikurekordid. Samas mastaabis ambitsioonika eesmärgi on enda kanda võtnud ka Gustav Adolfi Gümnaasium. Kristiina Pruul ütleb, et kool on oma direktori nägu: «Hendrik läheb julgerinnaga väljakutsetele vastu ja on hea rokimuusikaga sina peal.»

Pruul räägib loo, kust selgub, et just direktor oli see, kes kõikide laual olnud variantide seast Led Zeppelini välja valis. Selle juurde ka jäädi.  Direktor ise põhjendab valikut kirega. «See suurepärane rokkmuusika on niivõrd täislik, mitmetahuline, kuid ka küllaltki keerukas mängida. Palju keerukam, kui esialgu tunduda võib. Kogu see väljakutse koos armastusega selle suurepärase rokkmuusika vastu tundus nii põnev ja kütkestav, et ei jäänudki muud üle, kui rääkida ideest ka bändikaaslastest sõpradele, kes sellest kohe omakorda süttisid. Kedagi ei jäta ju Zeppelin külmaks,» on ta veendunud.

 Kastist väljaspoole mõtlemist rakendatakse siin jõudsalt ja pühendunult viiakse plaane ellu. Alustavatel muusikutel on «The Led Zeppelin Sessioonil» võimalus särada ja igati õigel viisil tehakse sellele rokk-bändile au- ja tänuavaldus. Kuid ühe üldharidusliku kooli promotsioon on siinkohal samuti võtnud valimiskampaania mõõtmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles