Loe katkendeid ja muljeid: NO99 toob lavale oma versiooni Savisaare kõnest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algusega kell 18.00 toimub Eesti Draamateatri suures saalis Teater NO99 ühekordne aktsioon, kus tuleb ettekandele uus kodumaine algupärand «Savisaare kõne rahvale». Postimees hoiab lugejaid laval toimuvaga kursis.

Enne etenduse algust sosistatakse kuluaarides, et kui algselt pidi etendus kestma tund aega, siis tegelikkuses võib see kesta lausa poolteist tundi.

Publiku hulgas on etenduse algust ootamas Anvar Samost, Olav Osolin, Vilja Savisaar-Toomast, Ott Karulin, Henrik Roonemaa, Tiit Pruuli ja palju teisi tuntud kultuuri- ja ühiskonnategelasi. Külalistele pakutakse Vana Tallinna suveniiripudeleid.

Teatrisaal on täitumas publikuga - teatrihuvilistest on saal täis kuni teise rõduni. Staažika teatrikriitiku sõnul pole draamas pikka aega nii palju  noort publikut näha olnud.

Etendus algab: laulukoor laulab publikule meelelahutuseks «Ta lendab mesipuu poole» ja «Laul Põhjamaast». Oodatakse Savisaart, kuid teda ei tule.

Saalis tõuseb keegi püsti: «Olen kõrgharidusega edukas naine. Otsin meest, kes ei räägiks midagi, võtaks mind lihtsalt kaissu.»

 

Peagi tõuseb teine inimene püsti: «Tere õhtust. Mina olen täna Milvi, 66. Elan maal, õhtuti on hirmus. Kõik majad ammu tühjad, mulle on ka majja sisse murtud korda viis. Ühe korra istusin ise elutoas, kui söögituba puhtaks tehti. Hädasti oleks vaja meesterahvast, kes söögituba valvaks.»

 

Kolmas inimene tõuseb püsti: «Olen tööliste laps, nii et väga pole kunagi jopanud. Ema ütles, et äraparem loodagi, et lihtne inimene ongi üksinda. Aga kus see armastus siison, kui teda siin ei ole?»

 

Lavale ilmub Savisaar ise, kes alustab kõnet: «Me leidsime ühiselt, et Marsil oli miljoneid aastaid tagasi samasugune olukord nagu täna Eestis. On soodsad olud elu tekkeks, kuid elu siiski tekkida ei jõua.»

 

«Me püüame leida lahendusi ja visioone ning tulevikupilte, kuid kuidas saab olla pilt suur, kui raam on väike?»

«Need unistused on väikesed. Aga ma olen väsinud väiksusest. Ma olen väsinud, et selle linna tänavad on kitsad. Teeme laiemaks!»

«Mida te tahate, eestlased? Kas tahate mõelda ka edaspidi ainult selle peale, kust saada uued botased, kuidas veeta mõnusalt suvepuhkus?»

«Tõuske üles, vanad mehed. Veel ei ole hilja, vanad mehed.»

«Turuvabadus ei sünnita inimesi, vaid sünnitab kiskjaid. Ma tean kõike kiskjatest. Ma olen ise kiskja.»

«Laulge, sest ma olen tõeline Savisaar!»

«Sul pole sihti, on vaid päevaplaanid: mis tehtav on, mis «Tehtud!»- ja ongi kõik.»
 

«Sest pööbel vihkab võimu, mis veel elab, ta ainult surnuid oskab armastada.»
 

«Ei taha ma sellist Eestit päästa, mis soovib ainult säästa ja säästa.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles