Rahvusringhääling valis aasta muusikuks Hirvo Surva

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hirvo Surva
Hirvo Surva Foto: Toomas Tatar
Eesti Rahvusringhäälingu muusikatoimetajad valisid aasta muusikuks Hirvo Surva. Aasta muusiku pidulik kontsert toimub 11. jaanuaril kell 16, otseülekande Tallinna lauluväljaku klaassaalist teevad Vikerraadio, Klassikaraadio ja ETV. Esinevad rahvusooper Estonia poistekoor ja noormeestekoor ning rahvusringhäälingu segakoor. Muu hulgas tulevad esmaettekandele Pärt Uusbergi "Sügise laulud" ja Andres Lemba "Üles, üles, hellad vennad".

 

Hirvo Surva on aastaid arendanud Eesti koorimuusikakultuuri ja kasvatanud inimestes koorilauluarmastust. Ta on pakkunud unustamatuid hetki kontsertidelt ja ühendanud kooslaulmise kaudu kümneid tuhandeid inimesi. Hirvo Surva on XXVI laulupeo “Aja puudutus. Puudutuse aeg” kunstiline juht. Laulupeo kahel kontserdil kanti ette 70 teost, laulukaare all laulis üle 30 tuhande laulja.

 
Surva on lõpetanud Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli (1983, õpetaja Silvia Mellik) ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia koorijuhtimise erialal (1990, prof. Ants Üleoja). Ta on rahvusooper Estonia poistekoori ja noormeestekoori ning rahvusringhäälingu segakoori peadirigent. Laulupeoliikumisega on Surva seotud alates 1991. aastast ning ta oli VIII ja IX noorte laulupeo kunstiline juht. Aastast 2008 töötab õpetajana Tallinna muusikakeskkoolis, dotsendina õpetab ta ka Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias koorijuhtimist.
 
Hirvo Surva koorid on edukalt osalenud mainekatel rahvusvahelistel konkurssidel: Revalia kammermeeskooriga I koht ja Grand Prix’ Cornwalli rahvusvahelisel meeskooride festivalil Inglismaal (2003), I koht ja Grand Prix’ Klaipedas XV Šimkuse-nimelisel rahvusvahelisel koorikonkursil (2005); I koht Eesti meestelaulu seltsi vabariiklikul meeskooride võistulaulmisel (2008); üle-eestiline poistekoor Kalev sai kuldmedali Nerpeldi rahvusvaheliselt koorifestivalilt Belgiast (2008) jm.

 Hirvo Surva on pälvinud palju tunnustust: rahvusvahelise koorifestivali „Tallinn“ parima dirigendi auhind (2001, 2003), Eesti kultuurkapitali aastapreemia (2002), Eesti kooriühingu aasta dirigendi auhind (2003), Rakvere linna aumärk (2004), Tallinna linna teenetemärk (2005), kultuurkapitali rahvakultuuri aastapreemia (2008), Gustav Ernesaksa nim. preemia (2012) jt.

 
Hirvo Surva on koorijuhtide liidu esimees, ta on aastaid tegelenud koorijuhtide oskuste kasvatamisega ja õiguste kaitsmisega, tegutsedes koorijuhtide koolitamisega üle terve Eesti.
 
Hirvo Surva õpilane Valter Soosalu võitis novembris vabariikliku koorijuhtide konkursi.
 
Rahvusringhäälingu aasta muusiku tiitli pälvib muusik, kelle loomingulised saavutused on edendanud Eesti muusikakultuuri ja kes on teinud koostööd rahvusringhäälinguga. Tänavu kuulutakse aasta muusiku tiitel välja juba 32. korda. Möödunud aastatel on selle pälvinud teiste hulgas Oleg Pissarenko (2013), Paavo Järvi (2012), Ivo Linna (2009), Tiia-Ester Loitme (2008), Anu Tali (2006), Kalle Randalu (1982), Alo Mattiisen (1988), Valter Ojakäär (1993), Erkki-Sven Tüür (1996), Tõnu Kaljuste (1998), Rein Rannap (2002) jt.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles