Martti Helde: «Risttuules» on olnud nagu rändav ajalooõpik

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Helde on saanud kätte aasta filmi auhinna.
Martti Helde on saanud kätte aasta filmi auhinna. Foto: Sander Ilvest

«Risttuules» režissöör Martti Helde ütles, et maailmas on võetud seda filmi kui rändavat ajalooõpikut.

«Ma usun küll, et see on avanud maailmas eestlaste olemust. Palju on tuldud pärast linastust ja öeldud, et nüüd me saame küll aru, mis teil seal toimus,» sõnas ta.

Film alustas oma rahvusvahelist festivalilevi Torontos ja on võitnud siiani auhindu Varssavist, Mannheim-Heidelbergist ja Thessalonikist – küll mitte neid kõige tähtsamaid, aga siiski – ning Tallinna Pimedate Ööde filmifestivalilt. Märtsis jõuab see esimese riigina ka Prantsusmaa kinolevisse.

Eesti kinodes kogus «Risttuules» 18 000 vaatajat. «Seda oli rohkem, kui me julgesime loota, sest teema on raske ja vorm eksperimentaalne – seda enam rõõmustas, et ka meie esiotsa aravõitu publik selle pärast rahvusvahelist edu lõpuks vastu võttis,» ütles Helde.

Praegu seab ta end kirjutama juba järgmist stsenaariumit. «Mis sellest tuleb, on veel saladus.»

Juba märtsis tuleb aga välja Von Krahli teatri filmikassett «Kontakt», mis sisaldab ka Helde lühimängufilmi «Superbia» - ka see on filmitud ühe kaadrina ja mustvalge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles