Korraks vaid: Miloš Formani intelligentne komöödia «Pritsimeeste pidu»

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miloš Formani intelligentne komöödia "Pritsimeeste pidu"
Miloš Formani intelligentne komöödia "Pritsimeeste pidu" Foto: Kaader filmist

Miloš Formani 1967. aastal valminud «Pritsimeeste pidu» keelati Nõukogude võimu poolt otsekohe pärast selle valmimist «alaliselt ja igaveseks» ära. Tšehhi uue laine meisterlavastaja lõi oma järgmised unustamatud ja auhinnatud teosed juba Ameerika mandril («Lendas üle käopesa», «Amadeus» jt).

Hetkega kultusfilmiks saanud humoorikas meistriteos pilab Nõukogude süsteemi ja selle lõputut bürokraatiamasinat läbi penisonile jäänud pritsimeeste eluseikluste. Forman jääb oma filmis peategelaste vastu leebeks ja laseb neil jääda sümpaatseteks inimesteks, aga irvitab osavalt kommunistliku režiimi naeruväärselt logisevate alustalade, absurdsuse ja inimvaenulikkuse üle.

Tänu Francois Truffaut entusiastlikule tööle teose levitamisel jõudis film hoolimata NL keelust kiiresti Euroopa ja maailma kinoekraanidele ning on naerutanud rahvast juba ligi viiskümmend aastat.

Väärtfilmi aitab Sõpruse ekraanile tuua Kultuurkapital ja DHL Eesti. Täpsem info: http://kinosoprus.ee/et/movie/pritsimeeste-pidu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles