Kriitikud kiidavad Lauri Laglet

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühenduse Hea Teatri Auhinna 2014. aasta laureaat on näitleja ja lavastaja Lauri Lagle. Hetk auhinna üleandmisest.
Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühenduse Hea Teatri Auhinna 2014. aasta laureaat on näitleja ja lavastaja Lauri Lagle. Hetk auhinna üleandmisest. Foto: Rait Avestik

Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühenduse Hea Teatri Auhinna 2014. aasta laureaat on näitleja ja lavastaja Lauri Lagle.

Lauri Lagle on lõpetanud EMTA Lavakunstikooli 2006. aastal, töötanud Eesti Draamateatris ja osalenud näitlejana Von Krahli Teatri ja NO99 lavastustes, samuti mitmes filmis. Tema lavastajakäe all on lavale jõudnud Jim Ashilevi "Portselansuits" (2007), Lauri Lagle ja Maria Lee Liivaku "Sinul on meretäis hirmu" (2009) ja Siim Nurkliku "Kas ma olen nüüd elus" (2010) Draamateatris ning "(Untitled)" (2010), "Suur õgimine" (2012) ja "Kolmapäev" (2013) Teatris NO99.

Lauri Lagle looming on intensiivne ja lennukas teatrivahendite valikul ning osav nende kooskõla loomisel. See on füüsiline ilma räiguseta, kohalolev ilma krambita, külluslik pead kaotamata ning tänapäevane, kasutades probleemideta ka traditsioonilisi tehnikaid. Lavastajana iseloomustab teda näitleja usaldamine ja eriline käivitamine. Tema töödele on omane teatav poeetiline elutunnetus, mis astub vahetult dialoogi tänapäeva inimesega ning milles puuduvad ühemõõtmelisus ja lihtsad hinnangud.

Hea Teatri Auhinda (HTA) on Eesti Teatrikriitikute Ühendus välja andnud 2002. aastast, 2012. aastast jätkab traditsiooni Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühendus.

Auhind antakse loominguliste saavutuste eest, mida ühendus peab tähelepanuväärseks eesti teatripildis, vastavas loominguvaldkonnas või konkreetses loomeloos. HTA ei märgista ilmtingimata viimase hooaja tipplavastust või -rolli, vaid tunnustab teatritegijat või -kollektiivi, kelle loomingulised põhimõtted ja saavutused kõnelevad tõsisest suhtumisest teatrikunsti pikema aja vältel.

Varasemad HTA laureaadid on Guido Kangur (2002), Andres Noormets (2003), Aleksander Eelmaa (2004), Marika Vaarik (2005), Aare Toikka (2006), Võru Teatriateljee (2007), Priit Raud (2008), Katariina Lauk (2009), Raimo Pass (2010), Piret Rauk (2011), Anne Türnpu (2012), Ingomar Vihmar (2013).

Auhinnaks on alati olnud üks eesti kunstniku teos, sel aastal kingitakse laureaadile kunstnik Alice Kase segatehnikas maal. Auhind anti üle 14. jaanuaril 2015 Teatris NO99 pärast „Kadunud sõbra juhtumi“ etendust.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles