Loe Eesti Kirjanike Liidu toetuskirja Andrei Ivanovile

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Ivanov
Andrei Ivanov Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti Kirjanike Liit saatis haridusministeeriumile, riigikantseleile ja Tallinna ülikoolile pöördumise, millega toetatakse TLÜ ettepanekut anda kirjanik Andrei Ivanovile erikorras Eesti kodakondsus. Postimees avaladab toetuskirja. 

Eesti Kirjanike Liidu toetuskiri Andrei Ivanovile

Detsembris saatis Tallinna Ülikooli rektor Tiit Land valitsusele kirja ettepanekuga kaaluda Eesti kodakondsuse andmist eriteenete eest kirjanikule Andrei Ivanovile. 12. jaanuaril toetas haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski Tiit Landi ideed ning pöördus valitsuse poole sama ettepanekuga. Tallinnas sündinud ja enamasti siin elanud praegu määramata kodakondsusega Andrei Ivanov on ettepanekuga nõus.

Andrei Ivanovi puhul on tegemist 21. sajandi silmapaistva proosakirjanikuga, kelle raamatud kõnetavad lugejaid Eestis, Venemaal ja mujal maailmas. Neid raamatuid ei oleks olemas, kui nende autor ei oleks sündinud ja kasvanud Eestis. Ivanovi teosed on hästi kirjutatud ning arutlevad üldinimlike probleemide üle. Raamatute tegevus toimub niihästi Põhjamaades kui ka Eestis ning kirjanik peab võimsat dialoogi Euroopa kirjanduse suurkujudega. Andrei Ivanovi loomingut hinnatakse kõrgelt ja ta teeb Eestit suuremaks.

Eesti kirjanikud suhtlevad Andrei Ivanovi kui kolleegiga. Andrei Ivanovi looming ilmub järjepidevalt eestikeelsetes tõlgetes eraldi raamatutena ja perioodikas, näiteks ajakirjas Vikerkaar. 2013. aasta sügisel, kui kirjanik esitas avalduse Eesti Kirjanike Liitu astumiseks, oli juhatus ühehäälselt poolt. Eesti Kirjanike Liit toetab ideed anda Andrei Ivanovile Eesti Vabariigi kodakondsus. See oleks tunnustus meie väärtkirjandusele.

Eesti Kirjanike Liidu juhatus 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles