Selgusid Eesti kooriühingu aastapreemiad

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Collegium Musicale / Jõulukontsert. Dirigent Endrik Üksvärav
Collegium Musicale / Jõulukontsert. Dirigent Endrik Üksvärav Foto: Kultuurikava.ee

Pühapäeval, 25. jaanuaril kuulutas Eesti kooriühing Estonia kontserdisaalis välja koori- ja puhkpillimuusika aastapreemiad.

Aasta kooriks 2014 tunnistati kammerkoor Collegium Musicale (dirigendid Endrik Üksvärav ja Miina Pärn), kelle tähtsamad tegemised möödunud aastal olid Erkki-Sven Tüüri „Missa brevise“ Eesti ja Jaapani esiettekanne ning duubelplaadi väljaandmine Veljo Tormise kooritsükli „Unustatud rahvad“ kontsertsalvestusega, lisaks aktiivne festivalidel osalemine ja kontserttegevus.

Aasta dirigendiks 2014 valiti Eesti Rahvusmeeskoori kunstiline juht ning XXVI üldlaulupeo meeskooride dirigent-liigijuht ja kontserdi „Aja puudutus“ valiksegakoori dirigent  Mikk Üleoja.

Aasta 2014 dirigent-muusikaõpetaja on Rakvere Reaalgümnaasiumi koolikooride, kammerkoori Solare, meeskoori Kaevur ja Kirderanniku koori dirigent, XXVI laulupeo lastekooride liigidirigent Elo Üleoja, kes tõi laulupeole seitse koori.

Aasta nooreks dirigendiks 2014 tunnistati Valter Soosalu, kes saavutas VI Eesti noorte dirigentide konkursil esikoha ja Rahvusmeeskoori eripreemia. Tunnustust on pälvinud ka tema töö segakoori Huik! ja Eesti Rahvusringhäälingu segakoori dirigendina.

Aasta orkestridirigendiks 2014 valiti Hando Põldmäe ja aasta puhkpilliorkestriks Eesti noorte kontsertorkester (dirigendid Aavo Ots, Priit Sonn, Jaan Ots, Kaido Kivi).

Aasta tegu 2014 on Elleri kooli uue maja ehitamine Tartusse ning aasta suur tegu loomulikult laulu- ja tantsupidu „Aja puudutus. Puudutuse aeg“, millele nimiloo  „Puudutus“ looja Tõnu Kõrvits sai aasta koorihelilooja 2014 tiitli. Aasta korraldajateks 2014 tunnistati laulupeo tuleteekonna korraldajad ning Eesti Segakooride Liidu tegevsekretär ja EMTA nõukogu sekretär Katrin Puur, kelle eestvedamisel toimusid mitmed valdkonna jaoks olulised sündmused (ansamblite võistulaulmine Tuljak, Miina Härma 150. sünniaastapäeva kontserdid, VIII Eesti pianistide konkurss, Eesti Segakooride Liidu 20. aastapäeva üritused, mitmed koolitused).

Kooriühingu koostööpreemia 2014 said üle-Eestiline noorte sümfooniaorkester ÜENSO ja selle peadirigent Jüri-Ruut Kangur. Muude projektide hulgas oli ÜENSO ka XXVI üldlaulupeo esimese päeva kontserdi saateorkestriks.

Aasta kooriplaadiks 2014 valiti „Liiv, meri ning mõtted“ kammermeeskoor jõud esituses.

Kolmeteistkümnele tiitlile kandideeris 86 nominenti, kelle hulgast tegi valiku Kooriühingu muusikanõukogu. Hinnati kooride, orkestrite ja dirigentide muusikalisi saavutusi, kontserttegevust, salvestusi, osalust konkurssidel ning panust ümbritsevasse kultuuriruumi.

Tiitlisaajatele väljapandud preemiad on rahalised.

Aastapreemiate laureaadid on:
      * AASTA KOOR 2014 – kammerkoor Collegium Musicale (dirigendid Endrik Üksvärav ja Miina Pärn)
      * Aasta puhkpilliorkester 2014 - Eesti Noorte Kontsertorkester (dirigendid Aavo Ots, Priit Sonn, Jaan Ots, Kaido Kivi)
      * Aasta dirigent 2014 - Mikk Üleoja
      * Aasta dirigent-muusikaõpetaja 2014 - Elo Üleoja
      * Aasta noor dirigent 2014 - Valter Soosalu
      * Aasta orkestridirigent 2014 - Hando Põldmäe
      * Aasta toetaja 2014 - Tartu linn
      * Aasta korraldaja 2014 - laulupeo tuleteekonna korraldajad ja Katrin Puur
      * Aasta tegu 2014 - Elleri kooli uus maja
      * Aasta suur tegu 2014 - laulu- ja tantsupidu „Aja puudutus. Puudutuse aeg“
      * Aasta koostööpreemia 2014 - ÜENSO ja Jüri-Ruut Kangur
      * Aasta koorihelilooja 2014 - Tõnu Kõrvits
      * Aasta kooriplaat 2014 - „Liiv, meri ning mõtted“, kammermeeskoor Jõud
Aasta dirigent-muusikaõpetajale ja muusikaõpetajatele-nominentidele andis oma tänukirjad ja kingitused Haridus- ja Teadusministeerium.

Kultuuriminister Urve Tiidus andis üle tänukirjad konkurssidel edukalt osalenud kooride ja puhkpilliorkestrite dirigentidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles