Dubais avab uksed maailma esimene läbipaistev ooperimaja

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dubai läbipaistev ooperimaja
Dubai läbipaistev ooperimaja Foto: Guardian

Sel aastal kerkib Dubai südamesse maailma kõrgeima hoone ette iidse Pärsia laeva kujuga läbipaistev ooperimaja, mille fassaadid valmivad kõrgtehnoloogilisest peegeldumatust klaasist.

Suurejoonelise ooperiteatri kumerad fassaadid toodetakse Leedus ning ehitusel kasutatakse nimeka Ameerika klaasitootja Guardiani mittepeegelduvat Clarity klaasi, mille valguse läbilaskvusvõime ja nähtavus on ligi 100 protsenti. Leedu klaasitehase Glassbel Baltics tegevjuhi Eglė Gruodienė sõnul on tegemist esimese hoonega maailmas, mille ehitamiseks kulub nii suur hulk kõrgtehnoloogilist Guardiani arhitektuuriklaasi. «Kolme kuuga toodetakse meie tehases hoone ehitamiseks 9500 ruutmeetrit klaaspaneele, mis viiakse Leedust Dubaisse laevaga,» rääkis Gruodienė.

Ooperiteater kerkib Dubai mainekasse rajooni maailma kõrgeima hoone Burj Khalifa ette. 2000 istmega multifunktsionaalset ooperimaja saab kasutada ka kontserdi- või banketisaalina, kust külastajatele avanevad igas suunas tuledesäras Dubai vaated. Kogu interjöör koos meelelahutusala, restorani ja terrassiga on läbipaistev ning nii on interjöör nähtav ka tänaval liikuvatele inimestele.

Et tagada hoone maksimaalne läbipaistvus, kasutatakse hoone ehitamiseks Guardiani poolt välja arendatud peegeldumatut Clarity klaasi. «Kui tavaline klaas võib teatud valguses või mõne nurga alt muutuda matiks ja läbipaistmatuks, siis Clarity klaasiga seda et ei juhtu,» märkis Guardiani Balti riikide turundusjuht Vaidas Petkevičius ning lisas, et arhitektuuriklaasi tootmisel ongi uueks suunaks see, et inimesed näeksid võimalikult selgelt ilma vastupeegelduseta nii sisse kui välja. «Näeme, et niisuguse klaasi kasutusalad on lõputud – alates restoranide ja poodide vaateakendest kuni vaatetornide ja suurte hoonete klaaskonstruktsioonideni,» lisas Petkevičius.

Guardian on Ameerika juhtiv klaasitootja, mille lahendusi kasutatakse ehitusmaterjalidena kaubanduses, hoonetes, sisekujunduses ja autotööstuses. Tänu pidevale koostööle teadlastega on Guardian esirinnas oma uuenduslike toodetega, sealhulgas kõrge efektiivsusega klaaskatete arendamisel. Guardianis ja selle tütarettevõttes töötab üle 17 000 inimese ning ettevõte tegutseb Põhja-Ameerikas, Euroopas, Lõuna-Ameerikas, Aasias, Aafrikas ja Lähis-Idas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles