Väiketeatrite hooaeg – Tom Waitsist Ruitlaseni

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru Linnateatris saavad järgmise aasta suvel kokku lavastaja Andres Keil ja NO99 näitleja Andres Mähar, et tuua lavale Olavi Ruitlase kõmuline «Naine». Foto eel-eelproovist.
Võru Linnateatris saavad järgmise aasta suvel kokku lavastaja Andres Keil ja NO99 näitleja Andres Mähar, et tuua lavale Olavi Ruitlase kõmuline «Naine». Foto eel-eelproovist. Foto: Andres Keil

Nii nagu mullu, segavad avangardsemad väiketeatrid žanre ka uuel hooajal, püüdes publikut saali meelitada uuenduslike ideedega. Repertuaarist ei puudu ka Andrus Kivirähk. Nii et on, mida oodata ja vaadata. Väiketeatrite plaane uuris Heili Sibrits.

Cabaret Rhizome uurib sõna
Cabaret Rhizome andis uuele hooajale, kus publikut rõõmustatakse nelja esietendusega, avalöögi juba möödunud reedel Def Räädu kontserdiga.

Sügisel ühineb Cabaret Rhizome’iga külalislavastajana Peeter Rästas, kes asub tööle koos Anatoli Tafitšuki ja Päär Pärensoniga. Nende koostöös on sündimas kõnekunsti ajalugu ja mõjusust käsitlev lavastus, mille põhimaterjaliks kujuneb kollaaž ajaloolise tähtsusega (ja tähtsusetusega) sõnavõttudest. Lavastuse tööpealkirjaks on «Oraatorid».

Paralleelselt Peeter Rästa lavastusega esietendub Johannes Veski lavastus «Avangardist», peaosas Joonas Parve. Tegemist on taas kord sõnatu lavastusega, mis toob vaatajani läbilõike visuaalse ja performatiivse loomingu ajaloost ja motiveeritusest. Mõlemad esietendused langevad novembri lõppu ja hea klapi korral hakatakse neid mängima ühe kahevaatuselise teatritükina.

Cabaret Rhizome kavatseb tihendada ka oma muusikaürituste sarja, samuti jätkub menukas kirjanduskabaree «Cabaret Interruptus», esimest korda juba 27. septembril.

Johannes Veski sõnul oli eelmine hooaeg väga tempokas, publikuni jõudis seitse uuslavastust. Seetõttu nimetab ta uut hooaega süvenemise hooajaks, mil püütakse võtta uute tööde jaoks rohkem aega. «Töötame väiksemate gruppidega ning pöörame enam tähelepanu nüüd juba meile omaseks saanud sõnatu esteetika edasiarendamisele. Samuti saab meie laval viimaks kuulda ka kõnelevat näitlejat,» lubab Veski.

Võru Linnateater pühendub Beckettile
Võru Linnateater pühendab oma uue hooaja kuulsale iiri näitekirjanikule ja Nobeli kirjanduspreemia laureaadile Samuel Beckettile. Esimesena jõuab lavale tema maailmalõpu müsteerium «Lõppmäng». Tarmo Tagametsa lavastuses mängivad vabakutselised näitlejad Janek Joost, Marianne Kütt, Mart Kampus ja Silvi Jansons. Esietendus on planeeritud 6. oktoobriks.

Veebruaris interpreteerivad Becketti elulugu ja varamut Taavet Jansen ja Peeter Rästas. Nende koostöös valmiv lavastus kannab tööpealkirja «Samuel Beckettile».

Tähelepanuta ei jää ka eesti klassika. Erni Kask toob Võru Draamastuudio noortega lavale Tuglase «Popi ja Huhuu». Tegemist on loenguga, kus sünteesitakse varasemaid lavastusi, ilmunud artikleid ja intervjuusid. Põnev 21. sajandi teater esietendub 20. jaanuaril. Omakultuuri-huvilistel tasub Võru poole kiigata aprillis. Esietendub Võru traditsioone ja rituaale otsiv Tarmo Tagametsa lavastus «Loomad». Tegemist on ideelise järjega «Võrumaa rituaalide» sarjale.

Ettevalmistusfaasi on juba jõudnud järgmise aasta augustis esietenduv suvelavastus, Olavi Ruitlase «Naine». Lavastab Andres Keil, peaosas Andres Mähar NO99 teatrist.

Polygonteatrilt kakskeelne lavastus
«Inimene versus kogukond ja inimene versus keha» – just selliste märksõnade alla koondab Polygonteater uue hooaja. 5. novembril esietendub kakskeelne lavastus «Lahkumised / Расставания», teemaks emigreerumine. Lavastuse taga seisev Tamur Tohver rõhutab, et tegu pole mitte sünkroontõlke, vaid vene- ja eestikeelse lavastusega. Otsitakse lahkumise põhjusi, seda, miks minnakse ja miks naastakse.

Saalis loodetakse näha ka kakskeelset publikut. Etendused toimuvad nii Tallinnas kui ka Narvas. Projekti on kaasatud Vene Teatri näitleja Nikolai Bentsler, Jevgeni Fokin ehk stilist Ženja, kes on diplomi järgi hoopis koreograaf, ja Jekaterina Nikolajeva, keda laiem publik tunneb ennekõike «Superstaari»-saate järgi. Lisaks Elina Pähklimägi, Meelis Rämmeld ja Natali Lohk.

Teine suurem lavastus on plaanis suvises Lõuna-Eestis, kus ette võetakse Madis Kõiv ja «Peiarite õhtunäitus». «Madis Kõiv on minu jaoks see kaev, millest ammutad lõputult. Enamasti vaimu ja emotsiooni lahkav Kõiv avaneb sedapuhku vaimu ja keha konflikti kaudu. Muud detailid las jääda veel avamata,» räägib Tohver, kes on Raadioteatris lavastanud mitu Kõivu teksti.

Lisaks kutsub Polygonteater novembris vaatama Viljandi kultuuriakadeemia esimese kursuse lavakunstide üliõpilaste etendust, mis toimub Kanuti Gildi saalis. «Meie meelest on see lavastus väärt laiemat tähelepanu kui vaid üks eksam. Need on need noored inimesed, keda varsti tõsiselt võtma tuleb hakata. Meil puuduvad vastastikused kohustused, me ei sildista midagi «oma kursuseks», me lihtsalt aitame noori oma asju ka Tallinnas näidata, kuivõrd selles töös on teatud ühisjooni meie lavastustega,» selgitab Tohver.

Uudisena avab teatrikool Teatripolygon sügisest uksed ka Tartu linnas, kõigil soovijatel on võimalus veel kandideerida.

Tartu Uus Teater vaatab eduka eestlase hinge
Tartu Uus Teater plaanib välja tuua vähemalt neli uuslavastust. Üks neist on Maailmaküla festivaliks valminud erootiline oratoorium «Opus Geographicum», mis seatakse tearilavale. Juba septembris tuleb aga välja Juss Haasma lavastajadebüüt. Nimelt otsustasid «Ird, K» hurmurid Juss Haasma ja Robert Annus, kes mängisid Jaan Toomingat ja Evald ­Hermaküla, et nemad ongi uued Tooming ja Hermaküla ning hakkavad vaheldumisi lavastama ja mängima teineteise töödes.

«Pärmi Jaagu unenägu» on sellise koostöö esimene vili. See on Johann Voldemar Jannseni näidendi uusversioon, peategelaseks mees, kelle unistused täituvad. Peale Annuse mängivad Laura Peterson, Kersti Heinloo, Markus Luik ja Ain Mäeots.

Novembris esietenduvas häbenematult esoteerilises lavastuses «Sisaliku tee» näeb laval Katrin Pärna, Kristel Leesmenti ja Nero Urket, autoriks-lavastajaks Ivar Põllu. Veebruaris esietendub Mart Aasa autorilavastus «Edu». Lavastus, kus mängivad Leino Rei, Nero Urke, Kristel Leesmend, Mart Aas ja Tõnis Leemets, lubab publiku koolitada tõeliselt edukaks. Originaalmuusikat esitab otse laval Tõnis Leemets.

Aprillis esietendub Urmas Vadi uus autorilavastus, mille kohta saab kindlalt öelda vaid seda, et peaosades on Rein Pakk ja Helena Merzin. Kevade poole on Tartu Uuel Teatril plaanis koostöös mänguasjamuuseumiga välja tuua ka lastelavastus.

Kanuti Gildi saali vihane juubel
Kümnendat hooaega alustavas Kanuti Gildi saalis näeb tavalisest enam noorte vihaste koreograafide loomingut. Plaanis on üheksa esietendust. Lisanduvad Sõltumatu Tantsu Ühenduse ja Polygonteatri esietendused.

Oktoobris väärib tähelepanu kahest soolost koosnev õhtu, kus üles astuvad Nele Suisalu ja Alissa Šnaider. Novembris on oodata ZUGA Ühendatud Tantsijate n-ö taasühinemislavastust. Veebruari on planeeritud tänavu Viljandi kultuuriakadeemia koreograafina lõpetanud Henri Hüti esimene täispikk lavastus ja aprillis esietendub Krista Kösteri eestvedamisel tänavatantsulavastus, kus osalevad kõik kodumaised tipud.
Hooaeg avatakse Kanuti Gildi saalis 17. ja 18. septembril, kui võõrustatakse Horvaatia teatri «paha poissi» Miran Kurspahićit koos Rona Žuljiga, kes toovad Eestisse teatrit, tantsu ja performance’it ühendava lavastuse «Geography victims 2: return of the victim».

Peale esietenduste muudavad juubelihooaja värvilisemaks aprillis-mais koos Baltoscandali ja Von Krahli teatriga korraldatavad Tallinna Pidunädalad ning vaatajatele juba tuttavad sarjad «Hypekas» ja «Improtest». Täiesti uue eksperimendina katsetatakse nn elavat kriitikat, eestvedajaks Laur Kaunissaare.

Sünnipäevaõhtut ennast peetakse 17. detsembril koos 20. sünnipäeva tähistava MTÜga Teine Tants.

Kuressaare Linnateatris Guido Kangur
Kuressaare Linnateatri hooaja avaetendus on 3. oktoobril – selleks on Arthur Milleri «Hind», mille lavastab Heiti Pakk. Osades Guido Kangur, Elina Reinold, Riho Kütsar ja Aarne Mägi. Veebruari algul jõuab lasteni Aarne Mäe kirjutatud ja lavastatud «Värviline kummut». Lisaks näeb publik ka möödunud hooaja edukamaid lavastusi. «Meie repertuaaris on algupärandid. Jätkame seda suunda ja hoiame laeva sellel kursil,» lubab Piret Rauk.

«Surmatants» R.A.A.A.M.-ilt
Projektiteater R.A.A.A.M. toob uuel hooajal publikuni lausa neli uuslavastust. 12. novembril jõuab Tallinnas Kanuti Gildi saalis vaatajateni Ervin Õunapuu «Kuues maitse». Monolavastus, kus mängib Indrek Taalmaa, räägib unikaalsete kunstiteoste kadumisest erakollektsionääride varakambritesse.

Mais esietendub Niguliste kirikus kultuuripealinna ürituste raames lavastus «Surmatants». Paul-Eerik Rummo stsenaariumil põhineva näitemängu muusika eest hoolitsevad Andres Mustonen ja Hortus Musicus, liikumise seab Madli Teller.

Lisaks on R.A.A.A.M.-il plaanis koostöö ühe nimeka välislavastajaga, kelle tõlgendust vene klassikasse kuuluvast näidendist näeb juulis Viinistu kunstimuuseumi katlamajas.

VAT Teatris Waits ja Kivirähk
VAT Teater kuulutab esialgu välja neli uuslavastust, aga lubab üllatusi. Nendest kolm jõuavad publikuni uutes mängupaikades. Tanel Saare & Co eriprojekt «... viimane lint / Saare esimene lint», kus külalisena kohal ka Jüri Järvet, ning Margo Tederi ja Kaspar Jancise «Hikikomori» etenduvad rahvusraamatukogu Tornisaalis, kuhu seni on pääsenud vaid vähesed.

Schober Holgeri tekstil põhinevas «Hikikomoris», mis räägib valusa loo kaasaegsest erakust, mängivad Kadri Adamson, Ene Järvis ja Meelis Põdersoo.

Draamafestivalil esietenduv Tanel Saare projekt «...viimane lint / Saare esimene lint» on vormiliselt avalik lindistus, sisuliselt aga teatrilavastus, vähemalt nii lubab VAT Teater. Samas olevat tegu ka sissejuhatusega lavastusele, mis esietendub VAT Teatris 30 aasta pärast – septembris 2040.

Märtsis esietendub Kultuurikatlas Tom Waitsi muusikaga lavalugu «The Black Rider». Saksamaalt pärit lavastaja Christian Römeri lavastuses teevad kaasa Lauri Saatpalu, Raivo E. Tamm jt. Novembris aga jõuab VAT Teatris Aare Toikka käe all publiku ette «Üksine» – esimene Soome ülimenuka näitekirjaniku Laura Ruohoneni näidendi lavastus Eesti teatris.

See on vaimukas lugu surmasuhu sattuvatest tsiviliseeritud inimestest, osades Anu Lamp, Katariina Lauk ja Ago Soots. Ja lõpuks – ekstra VAT Teatrile on kirjutanud näidendi Andrus Kivirähk, pealkirjaks «Karin ja Pearu».

Theatrumi plaanid lahtised
Lembit Petersoni eestvedamisel tegutseva Theatrumi uue hooaja plaanid on alles selginemisel. Kindlasti soovitakse publikuni tuua üks Tšehhovi näidend. «Veel on mõtetes ja plaanimisel lavastused Shakespeare’i, Paul Claudeli, La Fontaine’i ja Põhjamaade dramaturgiast pärit tekstide põhjal. Kevadel esietendub ka vanalinna hariduskolleegiumi teatrikooli järjekordne lõputöö,» loetleb Peterson. Ja lisab, et läbirääkimised käivad mitme koostööprojekti asjus.

Jätkatakse Paul Claudeli «Maarja kuulutamise», Andri Luubi «Fööniksi», Jevgeni Griškovetsi «Planeedi» ja «Linna» ning T. S. Elioti «Kokteiliõhtu» mängimist. Ka Marcel Pagnoli «Tuulesaartega» tahetakse järgmisel aastal Tahkuna tuletorni juures jätkata. Lisaks saab uuel hooajal vaadata vanalinna hariduskolleegiumi teatrikooli lavastusi «Lõõmav pimedus» ja «Õpetatud naised».  

Suuremate Eesti teatrite hooajatutvustused ilmusid 26. augusti Postimehes
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles