Kunstiakadeemia uus rektor Mart Kalm: sügisest tuleb EKAs palgatõus

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKA uus rektor Mart Kalm sõnumiga
EKA uus rektor Mart Kalm sõnumiga Foto: Jaanus Lensment

Tallinnas Rüütelkonna Hoones toimunud hääletusel hääletas Mart Kalmu poolt 37 valimiskogu liiget. Vastaskandidaadid Ivar Sakk ja Andres Tali said mõlemad 10 häält. Kohal oli ja hääletas 57 valimiskogu 61st liikmest. Uue rektori ametiaeg algab 4. aprillil 2015 ja kestab 5 aastat. Senine rektor Signe Kivi oli ametis kaks ametiaega.

Palju õnne! Võit vist teile üllatusena ei tulnud.

Seda päris ei saa öelda, sest valimiskampaania jättis küllaltki võrdse mulje. Mulle meeldis kuskilt TTÜ ringkondadest valimisprotsessi piltide põhjal kostunud kommentaar, et kolm mõttetut vanamehenässi. Küllap me nüüd sellised siis ka olime. Kampaania ajal olid nii Andres Tali kui Ivar Sakk mõlemad väga head kaaskandidaadid. Kõik seisime Kunstiakadeemia eest ja ei tegelenud üksteisele jala taha panemisega

Kuidas EKA-l praegu läheb?

Arvan, et läheb hästi. Tugev, rahvusvaheliselt tunnustatud kool. EKA rahvusvaheline maine on ehk  tugevam kui siseriiklik maine, kus võib-olla kunstikauged ringkonnad, kellel on raskusi kunsti mõistmisega, püüavad kaasaegsele kunstile halvustavaid silte külge kleepida. Nendel ringkondadel soovitaksin pigem käia rohkem kunstinäitustel. Näiteks ka praegu Tartu Kunstnike majas meie vabade kunstide magistrantide suurel näitusel, mis näitab, kui suure panuse eesti ühiskonna tervemaks muutmisele noor kunst annab.

Kas see on paratamatu, et kunstiõpe liigub järjest suurema praktiliseks muutumise suunas?

Arhitektuur, disain ning muinsuskaitse ja konserveerimine ongi väga praktilise suunaga. Vabad kunstid jäävad vabaks. Me küll näeme, kuidas kasuorientatsiooniga neoliberaalne ühiskonda, kus fetišiks on kujunenud idufirma, sellise maailmapildiga ühti, kus eksisteerib kasu mittetaotlev kunstiteos, mis pigem kutsub kriitiliselt kaasa mõtlema.

Professorite palgad on üks põhiteemasid teie valimisprogrammis- on see selline esimene asi, millega hakkate tegelema?

Palk ei ole nüüd esimene asi. Meile laekus eile…aga seda ma ei tohi veel öelda ( naerab). Meie finantsolukord on paranemas, mis võimaldab positiivsemaid muutusi. Meie finantsolukord on selline, et olenemata sellest, kes rektoriks valiti, ootab palgatõus akadeemiat sügisel niikuinii.

Üliõpilased rääkinud ka midagi sellist, et kooli identiteet pole enam see, et EKA-s pole enam nii cool käia, kui aastaid tagasi. Mida sellest arvate?

Jah. Arvestades ühiskonnas toimunud muutustega, kus kunst on rohkem marginaliseeritud, on see täiesti loogiline. Ühiskond seab esiplaanile pragmaatilisemad elukutsevalikud ja tõepoolest, konkurss ju väheneb. Populaarsust mõjutab kindlasti ka see, et valida on EKA kõrval ka teiste maailma ülikoolide vahel.

Kommentaar

Valimiskogu liige, EKA fotoosakonna professor Marco Laimre:

Tulemus täiesti etteaimatav. Hea tulemus. Mart Kalmu programmis on seisukohti, mis on Kunstiakadeemiale hästi vajalikud. Ta on juba tõepoolest natuke tegelenud ühe väga olulise teemaga- selleks on loomearvestuspunktide ja teadusarvestuspunktide konverteerimise probleem, millest sõltub rahastus ehk tegelikult kõik siin ilmas.

Seega on väga hea, kui meil on rektoriks keegi, kes teab seda tuuma, kuidas raha jagatakse. Tänaval kõndijale see ju täpselt välja ei paista, aga käib see läbi kõikvõimalike mõõdikute ja Mart Kalm seda asja tunneb.

Teiseks meeldivad mulle tema isikuomadused. Temas on teatavat aristokraatlikku joont, mis tähendab seda, et keegi ei saa solvatud. Nii et olen rahul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles