NO99 "Savisaare" blogi. Intervjuu politoloog-arvamusliidriga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teater No99 toob välja muusikali «Savisaar».
Teater No99 toob välja muusikali «Savisaar». Foto: Kultuurikava.ee

Avaldame NO99 seotud inimeste mõtteid ja arvamusi Eesti ühiskonnast ja poliitikast. Käimas on muusikali "Savisaar" 

Avaldatud teisipäeval, 27. jaanuaril

Miks te tulite?
Ma olen arvamusliider. Ma ei tule, vaid mind kutsutakse.

Meie teid ei kutsunud...
Keegi igatahes on mind kutsunud. No vaata, siin on kutse.

See on lihtsalt flaier ju. Aga olgu, mis teie nimi on?
Kas te mind näo järgi ära ei tunne? Ma olen ju Valmar Warum? Tähendab, nii kirjutataksegi, koos küsimärgiga: Valmar Warum? Natuke unikaalne, eks? See nimi on meie peres juba Jüriöö ülestõusu ajast saadik. Räägitakse, et üks minu väga kauge esivanem pidi olema viies eestlaste kuningas, üks neist, kes Jüriööl mässu tõstsid, kuid siis kui teised tüübid talle järgi tulid, et lähme ristirüütlite vastu, siis tema oli lihtsalt öelnud: “Warum?” ja läinud tuppa körti keetma. Paljud teised Alempoisi elanikud olid seepeale samuti otsustanud, et pole neil vaja on sõdida.

Härra Warum?, teie sugulane oli siis üks muistse Eesti arvamusliidreid?
Oojaa.

Mis on teie arvates nende valimiste põhiteemad?
Kas te mingeid snäkke ei pakugi? Kohvi? Kus fotograafid on? Postimehe arvamusliidrite lõuna on alles mitme päeva pärast, kuidas ma süüa saan?

Meil ei ole raha, me oleme teater.
Kas see intervjuu vähemalt ilmub kuskil?

See ilmub meie blogis...
Olgu. Ma arvan - tuginedes oma USAs omandatud magistrikraadile ning minu kassi uriini värvile täna hommikul, teate küll, selline kuldne, kihav, märk saabuvatest ärevatest aegadest -, et sotsiaalsed garantiid, maksud ja sissetulekud, tervishoid, ühiskonna vananemine, energeetika ja julgeolek.

Ehk täpselt samad teemad nagu 1992, 1995, 1999, 2003, 2007 ja 2011?
Valijad on nii lollid.

Kui joonistada siiski välja üks teema, mis on Teie ja Teie kassi uriini arvates põletavaim?
Julgeolek. Julgen ennustada, et näeme tuliseid debatte. Kõik erakonnad on ju sama meelt, siin ei ole millegi üle vaielda. Minu mudelid näitavad, et julgeoleku-alane debatt tuleb kõige tulisem, nii et järelikult tuleb.

Aga ei ole ju nii.
Ma väga tahan, et oleks.

Keda te ise valite?
Vabariiklaseid.

Kas Keskerakonnal on Teie arvates seekord võimalik võita valimisi?
Mudeldasin Eesti valija tüüpkäitumist, kasutasime vektoriaalvõrrandeid, lisasin natuke vana head politoloogi kõhutunnet, ja ennustame, et Keskerakond ilmselt saab Lasnamäel üle kümne protsendi valijate häältest.

Eelmine kord said nad üle 50 protsendi.
Täpselt.

Viimasel ajal on Reformierakond veidi toetajaid kaotanud. Miks see teie arvates nii on?
Kuna ma olen ise vasakpoolsete vaadetega, siis muidugi teeb Reformierakonna langus mulle rõõmu. Nad võtsid mullu mul ühe grandi vähemaks, mis uuris papagoide võimet sigida "Foorumi" ajal topelt nii kiiresti kui "Prillitoosi" ajal. Tulemused olid märkimisväärsed ja ma julgeks öelda, oli elav rahvusvaheline huvi. Aga siis muidugi Rosimannus...

Vabandage, ma palusin analüüsi, miks Reformierakond on toetajaid kaotanud.
Ja mina andsin teile selle analüüsi.

Miks siis?
Kust mina tean, miks? Ajalehes kirjutati, et nad on rahvast võõrandunud. Kui juba lehes nii kirjutab, mis mul siis enam lisada. On veel küsimusi?

Miks Vabaerakond on niivõrd populaarne?
Mis see Vabaerakond on?

See, kus Ain Lutsepp on.
Kes see Ain Lutsepp on?

Kas teie arvates EKRE ronib üle valimiskünnise?
Valijad jälgivad väga tähelepanelikult iga viimast kui lainevõnget meie valimisdebattide soises tiigis. Pärast seda, kui Mart Helme viimases "Ringvaates" oma nina vasaku käega puudutas ja sealt kolli võttis, kasvas tema toetus meie analüüsidele tuginedes hüppeliselt, sest rahvas mõistis, et tegemist on mehega, kes ei löö ristti ette.

Te tegite just kirjavea: "ristti" on ühe "t"-ga.
Ei ole.

Kas te tunnete ka isiklikult mõnd poliitikut, või olete käinud Riigikogu istungitesaalis?
Ei, milleks. Mida on Valges Majas sellist, mida ma oma laua taga, rulood alla lastud, ei teaks? Mul on ju tabel ees, issand jumal.

Lõpetuseks. Milline on teie arvates valimistulemus?
Oodake, ma käin korraks kassi juures. /Poole tunni pärast/ Mina ja Miisu leiame, et Reform saab 26 prossa, Keskerakond saab 26 prossa, sotsid saavad 26 prossa ja IRL saab 26 prossa.

See teeb kokku 104 protsenti.
Mis siis?

Üle saja protsendi ei saa hääli olla.
Mul on pluss-miinus süsteem.

Mis see tähendab? See ei tähenda ju midagi.
Elu on üllatusi täis, mu sõber. Poliitika ei ole niisama. Teda peab tundma läbi ja lõhki. Nagu mina või Ivo Rull. Ivo! /Tuleb Ivo Rull/

Ivo Rull: Miisu tegi praegu päris hea analüüsi. Helista Postimehesse, nad võtavad alati. Reklaami midagi sellist, et ma tundsin esimesena Baltimaades ära, et kui lubatakse ilgelt palju raha, siis võib asi veits populistlik olla.

Tänan teid ja jõudu.
Mõlemad: Alati valvel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles