Vaata väärt Eesti graafikat Kumus

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peet Aren "Kallistus"
Peet Aren "Kallistus" Foto: Eesti Kunstimuuseum

Kumu kunstimuuseumis avaneb 30. jaanuaril 2015 Eesti estampgraafika rikkalikule traditsioonile pühendatud näitus „Eesti graafika ajalugu 1860–1944”. Näituse kuraator on Mai Levin.

Eesti  kunstis 1920.–1930. aastatel tõsiselt arvestatavaks tõusnud ja eriti 1960. aastatel veduri rolli täitnud kunstiliigi estampgraafika arengust oli enne Kumu raske põhjalikumat ülevaadet anda – polnud ruumi. Ka käesolev väljapanek eeldab sellele järgnevaid erinäitusi nii 19. sajandi algupoole baltisaksa graafikast kui ka Teisele maailmasõjale järgnenud perioodidest  tulevikuvisioonideni välja.

Umbes 400 eksponaadist koostatud väljapanekus on rõhutatud tuntud meistrite Eduard Wiiralti, Ado Vabbe, Günther Reindorffi, Hando Mugasto, Arkadio Laigo, Aino Bachi, Salome Trei ja Agaate Veeberi panust, juhtides ühtlasi tähelepanu ka vähemtuntud kunstnikele või teiste alade viljelejate sageli võluvatele ekskurssidele graafika valda. Siin on Pallase kõrval välja toodud ka Riigi Kunsttööstuskooli osa graafikute koolitamisel. Esimene eesti kunstpildilõikaja oli Carl Robert Jakobsoni vend Eduard Magnus Jakobson (1847–1903), kelle tegevuse algusest on möödumas 150 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles