Video: Neeme Järvi ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester on džässilainel

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk ERSO proovisaalist. Dirigeerib Neeme Järvi
Hetk ERSO proovisaalist. Dirigeerib Neeme Järvi Foto: ERSO

Sel nädalal rändavad maestro Neeme Järvi ja ERSO džässi- ja bluusimaailmas, esitades kolmel kontserdil Tartus ja Tallinnas mustanahaliste Ameerika heliloojate teoseid. Estonia kontserdisaali  laval on lisaks tavapärastele ka terve rida sümfooniaorkestri koosseisus haruldasi pille, nagu saksofonid, bandžo ja trummikomplekt.

USA džässilegend, pianist, helilooja ja orkestrijuht Duke Ellington on üks Ameerika muusika alustalasid. Ettekandele tulevad tema teoste seaded sümfooniaorkestrile.

William Grant Still on esimene mustanahaline Ameerika helilooja, kes pääses juhatama Ameerika parimaid sümfooniaorkestreid, kelle sümfoonia võeti Ameerika juhtivate orkestrite repertuaari ning kelle ooper jõudis maineka ooperiteatri  lavale. Stilli I sümfoonia ühendab traditsioonilise sümfooniažanri bluusile omaste rütmide ja harmooniatega, olles ehe näide mustanahaliste kultuuri integratsioonist klassikalisse muusikasse.

Neljapäev, 29.01 2015 kell 19, Vanemuise kontserdimaja
Reede, 30. jaanuar kell 13 ja 19, Estonia kontserdisaal

JÄRVI & ELLINGTON
Duke Ellington. «Üksindus», süit balletist «Jõgi», «Harlem»
William Grant Still. «Afroameerika sümfoonia»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles