Vene filmimehed vaidlevad roppude sõnade üle

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Leviaatan» tuleb kinolevisse tsenseeritult.
«Leviaatan» tuleb kinolevisse tsenseeritult. Foto: Kaader filmist

Venemaal jätkub mõttevahetus ebatsensuursete sõnade kasutamist keelavate seadusesätete üle avalikult levitatavates kunstiteostes.

Vastuseks mõjukate filmimeeste – allakirjutajate seas on näiteks Nikita Mihhalkov, Fjodor Bondartšuk ja Karen Šahnazarov – äsjasele pöördumisele mitte piirata selliseid sõnu sisaldavate filmide näitamist, vaid keelata nende levi alla 18-aastaste seas, teatas ajalehe Izvestija vahendusel Venemaa riigiduuma kultuurikomitee esimees, samuti tuntud kineast Stanislav Govoruhhin:

«Millest siin üldse rääkida? Allakäik algab piskust: kõigepealt lubame lihtsalt roppusi, siis geiparaade ja sealt pole enam kaugel ka samasooliste abielud ja teised euroopalikud väärtused.»

Praegune seadus, mis kehtib Venemaal 2014. aasta 1. juulist, teeb pöördumise autorite väitel võimatuks ka selliste filmide näitamise, mis oma kõrge kunstilise väärtuse juures peegeldavad realistlikult negatiivseid ilminguid ühiskonnas.

Viimane selle seadusega seoses kõneainet tekitanud film on «Leviaatan», mis jõuab 5. veebruaril Venemaa kinolevisse tsenseeritult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles