Tammsaare muuseumis avati näitus «Katastroofid. Vares-Barbarus Tammsaare juures»

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas tegutsev Tammsaare muuseum avas järjekordse näituse sarjast «Tammsaare juures»: sedapuhku on kirjaniku külaliseks vastuoluline kirjamees ja poliitik Johannes Vares-Barbarus.

Näitus kannab pealkirja «Katastroofid. Vares-Barbarus Tammsaare juures» ja on üles ehitatud labürindi kujundile, sümboliseerimaks Barbarusele omaseid vastuolusid ja ühiskondlikke keerdkäike. Temas kehastus Lääne-Euroopa diktatuuride läbinägelik kriitika ning samaaegne pimedus Nõukogude Liidu totalitarismi suhtes. Keerulise isiksuse kaudu saame sissevaate ühte murrangulisse aega Euroopa ja Eesti ajaloos.

Lisaks tekstidele räägivad ekraanilt näituse jaoks salvestatud lõikudel Barbarusest ajaloolane Jaak Valge ja kirjandusloolane Toomas Haug, vaadata saab filmiarhiivist pärit videokaadreid 1940. aastatest ning arvukalt fotosid. Esmakordselt kõlavad avalikkuses Barbaruse õetütre Salme Kõverjala mälestused, välja on pandud haruldasi esemeid Eesti Ajaloomuuseumi kogudest. Muuseumi verandal saab vaadata katkendit Endla teatri lavastusest «Vares».

Näitus on avatud aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles