Dokumentaalfilmide konkursil pääses edasi kolm projekti

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joosep Matjus filmib kajakaid.
Joosep Matjus filmib kajakaid. Foto: Repro

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva dokumentaalfilmi konkursi esimese etapi võitsid Joosep Matjuse ja Riho Västriku «Ballaad Eestimaa loodusest», Jaak Kilmi ja Kiur Aarma «Enne meid oli veeuputus» ning Jaan Tootseni, Joosep Matjuse ja Anneli Ahvena «Lingvistiline mets». Iga projekt saab arendustoetust 5000 eurot.

Tegemist oli möödunud aasta novembris välja kuulutatud konkursiga Eesti Vabariik 100 raames loodava pika dokumentaalfilmi idee ja režissöör-produtsent tandemi leidmiseks. Konkursi eesmärk on luua Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks kinolevi potentsiaaliga pikk dokumentaalfilm, mis puudutab laiemat avalikkust ning käsitleb kõrgel kunstilisel ja tehnilisel tasemel suhteid, seoseid ja võrgustikke, mis moodustavad terviku nimega Eesti.

Põhiliste konkursile esitatud teemadena joonistusid välja rahvuslik-kultuuriline identiteet, loodus ja Eesti ajalugu. Žürii teatel torkas silma ka püüe harmoonia poole, soov leida pidepunkt iseendast, metsast või ajaloost. Konkursile esitati ühtekokku 11 ideed.

Konkursi korraldab Eesti Vabariik 100 korraldustoimkond koostöös Eesti Filmi Instituudi ja Eesti Rahvusringhäälinguga.

Ideid hindas žürii koosseisus Peep Puks (Eesti Dokumentalistide Gild, režissöör), Eero Epner (dramaturg), Kaarel Kuurmaa (Eesti Filmi Instituut), Marje Jurtšenko (ERR) ja Tiit Pruuli (Eesti Vabariik 100 juhtrühm). Võitja selgub suve hakul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles