Teenetemärgi kavaler Saaremäe lavastab ise auhinnatseremoonia

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Saaremäe
Üllar Saaremäe Foto: Marianne Loorents

„Püha taevas!“ ütles Rakvere teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe, kui sai teada, et president Toomas Hendrik Ilves on otsustanud teda autasustada riikliku teenetemärgiga. 

Järele mõeldes leidis ta, et küllap tuli teenetemärk pigem ikka peaosa eest „Hamletis“ (esietendus 2013. Rakvere linnuses, lavastaja Roman Baskin) kui punklaulupeo korraldamise eest. Presidendi kaaskirjas märgitakse, et Saaremäe on „jõulise natuuriga näitleja ja omanäolise käekirjaga lavastaja ning punklaulupeo korraldaja“.

„Küllap ikka kõik kokku, ega seda siis mõne ühe asja või teene eest ei anta,“ arvas Saaremäe.

Loole keerab veel ühe vindi peale fakt, et just Saaremäe lavastab tänavu 23. veebruaril Rakvere teatris toimuva teenetemärkide üleandmise tseremoonia. Nii et kui lavale astuvad president, Bonzo ja teatri meeskvartett, on põhjus ka punkaritaustaga peanäitejuhil nahktagi ära triikida ja aplaus vastu võtta.

Koos peanäitejuhi teenete tunnustamisega saab ka Rakvere teatrimaja sünnipäeva pidada, sest see avati just 75. aastat tagasi 24. veebruaril.

Saaremäe ütles, et iseenda puhul on niisugust uudist raske kommeteerida, kellegi teise puhul märksa lihtsam. Tema ees seisab teenetemärkide saajate nimekirjas Von Krahli teatri juht Peeter Jalakas.

„Peeter on nii uhkelt oma rida ajanud. Tema ongi ju alternatiivteatri maaletooja just sellisel kujul, nagu see on. Eesti teatriloos vaieldamatult väljapaistev tegelane,“ hindas Saaremäe kolleegi teeneid.

Järgmine mees on filmilavastaja Veiko Õunpuu, kelle Saaremäel oma lugu rääkida. „Veikot ma tean sellest ajast väga hästi, kui tegime filmi „Minu Leninid“. Ta pakkus ennast võttegruppi autojuhiks, et saaks näha, kuidas filmi tehakse. Sõidutas näitlejaid võtteplatsidele ja sealt hakkas meie tutvus. Sealt ka tema filmihuvi ja mees on aukartustäratavat tööd teinud,“ rääkis Saaremäe. Õunpuu loomingu hulka kuuluvad mitmeid auhindu võitnud ja palju tähelepanu äratanud filmid „Tühirand", „Sügisball", „Püha Tõnu kiusamine" ja „Free Range". 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles