Toompere jr panid ametist loobuma olud

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Semestri lavakooli töökohustustest vabaks võtnud Hendrik Toompere jr jätkab Panso-koolis näitlejatöö õppejõuna.
Semestri lavakooli töökohustustest vabaks võtnud Hendrik Toompere jr jätkab Panso-koolis näitlejatöö õppejõuna. Foto: Margus Ansu

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia rektor Peep Lassmann ei välista lavakooli juhataja leidmiseks avaliku konkursi korraldamist. Sel sügisel juhatajana alustama pidanud Hendrik Toompere jr võtab aga esimese semestri lavakoolist vabaks.

Eile tuli avalikuks Hendrik Toompere jr ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) rektori Peep Lassmanni kokkulepe, et Toompere jr jätkab küll näitlejatöö õppejõuna, kuid võtab semestri puhkust. Kõigil EMTA lavakooli ametisse valitud õppejõududel on viieaastase valimisperioodi sees õigus vabale semestrile ja seda õigust nüüd Toompere jr kasutabki. Põhjuseks suur töökoormus teatrites.

«Kuna tal ei ole osakonna juhatamise ega pedagoogilisi kohustusi mõlema kursuse juures, siis pole tal mõtet õppejõu ametist loobuda,» selgitas Lassmann.

Lavakooli juhataja ametisse mitte astumist põhjendas Toompere jr olude sunniga, sest plaanid muutusid. Ja need plaanid ei sõltunud Toompere jr sõnul ainult temast. Täpsemat põhjendust ei soovinud ta anda.


«Meie teatri tulevikku kujundavad ju näitlejad ja lavastajad ja ikkagi need, kes reaalselt laval inimeste ees on. Eeskuju. See ongi parim õpetus. Seega otsustasin jätkata inspireeriva loojana, mitte puhkust sooviva õpetlasena,» ütles Toompere jr eile Postimehele.

Toompere jr tunnistab, et ta ei tea, kas see samm oli õige või vale. Kuid tema jaoks oli see aus tegu. «Arvati, et on kaotus, ja arvati, et on võit. Mõned ei vaja mitte tõde, vaid võitu. Ilmtingimata võitu. Mind hoiab elus vaid tõetunne.»

Lavakooli juhatajana jätkab ajutiselt Ingo Normet, kelle asemel pidigi sügisel ametisse astuma Hendrik Toompere jr. Lassmann ei välista uue juhataja leidmiseks avaliku konkursi korraldamist. «Tegelikult hakkan konsulteerima teatriinimestega juba järgmisest nädalast,» selgitas Lassmann.
 
Lassmanni sõnul soovis Toompere jr koolijuhataja ametist loobuda juba juulis, kuid siis oli just Lassmann see, kes soovitas aja maha võtta ning augustis probleemi uuesti arutada. Lassmann ei eita, et juba talvel Toompere jr ametisse määrates oletas ta, et Toomperel ei ole näitleja- ja lavastajatöö kõrvalt lihtne lavakooli juhatada.

Samas oli just EMTA rektor see, kes valis lavakooli juhtima Hendrik Toompere jr. «EMTA nõukogus ei saanud kumbki kandidaat (lisaks Toomperele kandideeris ka Lembit Peterson – toim) vajalikku häältearvu. Ja siis nii-öelda tuli pall minu väravasse,» selgitas Lassmann, kes pärast mitmeid konsulteerimisi valiski Normeti mantlipärijaks Toompere jr. «Üheks põhjuseks oli ka see, et Hendrikul jäi nõukogus valituks saamisest päris vähe puudu,» täpsustab Lassmann.

«Mul on kahju, et Toompere jr osalus lavakunstikoolis väheneb, aga samal ajal lavakunstikool funktsioneerib ja midagi ei juhtu,» ütles Lassmann.

Ka Toompere jr usub, et lavakool on praegu väga heas seisus.  «Minu õpilased lõpetasid ja on tööl nii näitlejate kui lavastajatena Eesti Draamateatris, linnateatris, Rakvere teatris, nukuteatris ja Vanemuises.

Elmo (Elmo Nüganen juhatab lavaka kolmandat kursust – toim) õpilastel on uued koolipäevad ees ja Ojasoo (Tiit Ojasoo on lavaka esimese kursuse juhendaja – toim) eneseotsingute kursus alustab. Kahju, et Normet enam ei tahtnud jätkata, sest tema on antud hetkel parim.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles