Ilonaga loomaaias

Arno Oja
, kirjanduskriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomaaia jäljerajad. Tallinna loomaaia lood ja inimesed
Loomaaia jäljerajad. Tallinna loomaaia lood ja inimesed Foto: Raamat

Piret Mäeniit  «Loomaaia jäljerajad. Tallinna loomaaia lood ja inimesed». Tänapäev, 2014, 360 lk

«Selgeltnägija Ilona Kaldre tuleproovid». Koostanud Ilona Kaldre ja Piret Mäeniit,  Tänapäev, 2014, 137 lk

Kirjanikutütar Piret Pukk oli kunstiloolane ja ajakirjanik, nüüdne Piret Mäeniit on aja kirjanik. Meie aja kirjanik ehk päriskirjanik, nagu kinnitas teadmamees Aleksei Turovski. Erinevalt ilukirjanikust ei saa tõsielust või portreteeritava soovist lähtuv päriskirjanik vabalt oma stiili kujundada ega kujutlusvõimet kasutada. Ta sõltub ainesest ning teos peab hästi müüma!

Paraku tabab see loomemajanduseks nimetatud nool igat kirjutavat inimest. Nüüdisajal ei ole raamat, ka ilukirjandus, enam väärtus omaette, vaid lihtlabane müügiartikkel, mille edust sõltub tegijate elujärg. Ja raamatule annab ilme mitte kujundaja, vaid tootedisainer. Õnneks esindab siinvaadeldavad teosed pilkupüüdvaks teinud Liis Karu hästi mõlemat poolust. Loomaaia vapilooma ilvese põlevad ja Mati Kaalu targad silmad jäljeradade-raamatu kaanel tõmbavad samamoodi ligi kui Ilona Kaldre salapärane hõõguv pilk. Ega ei saakski teisiti olla – leidke siinilmas veel mõni loomaaia-raamat, mille on kujundanud Karu ise! Pealegi veel sedamoodi, et lehekülgede äärtele tipitud jäljeread ei meenuta kaugeltki karujälgi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles