Vaata, kes võitsid kultuurkapitali aastapreemiad

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kultuurkapitali aastapreemiad 2014

 

Arhitektuur: Peep Jänes - kullaprooviga loomingulise panuse eest Eesti arhitektuuri (7000 eurot)

Audiovisuaalne kunst: Olga ja Priit Pärn - aasta film 2014 «Lendurid koduteel» (7000 eurot)

Helikunst: Ain Anger - maailmatasemel osatäitmiste ja esinemiste eest juhtivatel ooperi- ja kontserdilavadel (7000 eurot)

Kirjandus: Hasso Krull - raamatute «Pesa» ja «Muna» eest, mis loovad sidemeid nüüdisaja ja ajatu pärimuse vahele (7000 eurot)

Kehakultuur ja sport: Madis Pettai - koolispordi edendamise ja rahvusvaheliste võistluste suurepärase korraldamise eest (7000 eurot)

Kujutav- ja rakenduskunst: Malle Leis - kogu loomingut kokkuvõtva ulatusliku näituse eest Tartu Kunstimuuseumis (7000 eurot)

Näitekunst: Priit Raud - mees, kes on pikka aega ja väsimatult varustanud Eesti teatrit uue hingamisega – toonud nüüdistantsu jäävalt meie kultuuriruumi ning on vastutav rahvusvahelise festivali Baltoscandal näo eest (7000 eurot)

Rahvakultuur: Hirvo Surva - XXVI laulupeo ja XIX tantsupeo «Aja puudutus. Puudutuse aeg» hinge ja südamega jagatud puudutuste eest (mitterahaline preemia)

Rahvakultuur: Maido Saar - XXVI laulupeo ja XIX tantsupeo «Aja puudutus. Puudutuse aeg» hinge ja südamega jagatud puudutuste eest (3500 eurot)

Sihtkapitalide aastapreemiad 2014

Audiovisuaalse kunsti sihtkapital

Arvo Nuut – elutööpreemia, Eesti nukufilmitraditsiooni alustala, loonud 61 ning produtseerinud 57 animafilmi (6000 eurot)

Martti Helde, Erik Põllumaa, Janne Laine, Reet Brandt - aasta mängufilm «Risttuules» (6000 eurot)

Joosep Matjus - aasta dokumentaalfilm «Kajaka teoreem» (3500 eurot)

Ülo Pikkov - aasta animafilm «Tik-tak» (3500 eurot)

Kaur Kokk - aasta lühimängufilm «Olga» (2000 eurot)

Reet Sokmann - missioonipreemia Eesti Filmi Andmebaasi loomise ja järjekindla arendamise eest (2000 eurot)

Hagi Šein - missioonipreemia Eesti Filmi Andmebaasi loomise ja järjekindla arendamise eest (2000 eurot)

Tarmo Vaarmets - asendamatu taustajõud 25 aastat, enamiku Eesti joonisfilmide animator (2000 eurot)

 Võidufilme saab vaadata SIIT!

Kujutava ja rakenduskunsti sihtkapital

Raul Meel – elutööpreemia, 1970.–1980. aastate kunstiuuenduse radikaalse tiiva markantne ja rahvusvaheliselt tunnustatud esindaja, jõulise isepäisusega oma kreedot järginud autsaider eesti kunstis, kelle loomingu mastaapsust rõhutas tagasivaatav näitus Kumus (10 000 eurot)

Laura Põld - installatiivsete ruumiprojektide eest, kus eri kunstiliike sünteesivad plastilised keskkonnad rõhutavad maalikunstiga seonduvaid kvaliteete: värv, pind, faktuur, vorm, personaalne ja kollektiivne mälu, näitused «Loss» Vaal-galeriis, «The Night Your Mate Danced Like a Tree» Hobusepea galeriis ja «Varemed» Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis (3500 eurot)

Raul Keller - Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis toimunud silmapaistva ning terviklikult ruumi- ja heliinstallatsiooniga tegeleva isiknäituse «What You Hear Is What You Get (Mostly)» eest (3500 eurot)

Kai Lobjakas - aktiivse disaini ja tarbekunsti propageerimise, kuraatoritegevuse ning kataloogide koostamise eest Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis, näitused «Klassikud. Mait Summatavet», «Tõnis Käo. Disain kui eksperiment» ja «Eesti disain. Tööstustekstiil» (3500 eurot)

Kadi Estland - silmapaistva kunstiprogrammi kureerimise eest Nancy Nakamura Ideederiiulis Koplis. Nancy Nakamura Ideederiiul kaasab erinevaid põlvkondi ja ühiskondlikke huvigruppe ning lisaks oluliste poliitiliste debattide vedamisele annab kunstnikele võimaluse luua iseseisvat väärtust väljaspool tavapäraseid keskusi (3500 eurot)

Mikk Heinsoo - näitustega «Arheoloogiafestival – kihistusi pildist ja ruumist» ning «Must maja. Märkmeid arhitektuurist» kaasnevate näitusekataloogide eest (3500 eurot)

 

Rahvakultuuri sihtkapital

 

Igor Tõnurist – elutööpreemia, Eesti rahvarõivakultuuri väärtustamise ja edendamise eest (6000 eurot)

Monika Järg, Maasike Maasik, Malle Jürgenson, Krista Lepland – näituse «ornaMENTAALNE» eest (3500 eurot)

Risto Järv, Mairi Kaasik, Kärri Toomeos-Orglaan, Inge Annom - antoloogia «Eesti muinasjutud. Imemuinasjutud» koostamise eest (3500 eurot)

Külli Eichenbaum, Eda Veeroja - suitsusaunakombestiku viimise eest UNESCO inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja (3500 eurot)

Riina Reinvelt, Maido Selgmäe - näituse «1944. Meri Läände» eest (3500 eurot)

Juhan Uppin, Pille Karras, Kristel Laas, Jaanus Põlder, Heino Tartes, Enrik Visla - eriilmelise ja õnnestunud rahvamuusika suurpeo «Pillipidu» eest (3500 eurot)

Haapsalu Käsitööselts - Haapsalu Pitsikeskuse loomise ja käivitamise eest (3500 eurot)

Raimo Pullat - raamatusarja «Vana Tallinn» koostamise ja toimetamise eest (3500 eurot)

 

Helikunsti sihtkapital

Roman Toi – elutööpreemia panuse eest eesti muusikasse  (6000 eurot)

Kehakultuuri ja spordi sihtkapital

Sirje Eomõis - elutööpreemia armastuse tekitamise eest võimlemise ja liikumise vastu; teenekas treener, kes on säranud koos endaloodud klubi Rütmika õpilastega sadadel võimlemisvõistlustel, tegutsenud kohtunikuna, juhendanud naisi vesivõimlemistreeningutel ning seisnud Tartu võimlemispidude taaselustamise eest (6000 eurot)

Jaan Tults - aastatepikkuse sõudmiselu edendamise eest; pikaajaline sõudeliidu peasekretär ja -treener, kelle võrratud kogemused ja nõuanded on hinnatud ka noorema põlvkonna seas (3000 eurot)

Enn Tasalain - sportimisvõimaluste loomise eest nii tippudele kui ka harrastajatele; Jõulumäe tervisespordikeskuse juhataja, kes tervitab omaloodud keskuse uksel aastaringselt nii harrastajaid kui ka tippsportlasi (3000 eurot)

Inna Talving - lemmikalade eest seisja; aastaid käsipalli ja korvpalli heaks töötanud rõõmsameelne entusiast, kes jätkab ka alanud aastal tegutsemist Kalevi veteranide ühenduse esimehena (3000 eurot)

Ants Jeret - jalgrattaspordi propageerimise eest; pikaaegne jalgrattatreener, kes on kasvatanud kümnendite jooksul tippsõitjaid ning olnud võidukas paljudel rattavõistlustel (3000 eurot)

Igor Tšikinjov - vehklejate kõrgetele kohtadele treenimise eest; 2014. aasta MM-i pronksmedalisti Erika Kirpu ning maailma kaheksanda mehe Sten Priinitsa treener – mees, kes on viinud tippu mitme põlvkonna vehklejad (3000 eurot)

Tõnu Vaher - Saaremaa rahvaspordiürituste korraldamise eest; korraldanud 40 Saaremaa kolme päeva jooksu ja 129 pööripäevajooksu ning kõigi 40 aasta jooksul ka ise need suurjooksud kaasa teinud (3000 eurot)

Helikunsti sihtkapital andis oma preemiad välja 1. oktoobril (rahvusvaheline muusikapäev), kirjanduse sihtkapital teeb seda 14. märtsil (emakeelepäev), näitekunsti sihtkapital 27. märtsil (rahvusvaheline teatripäev) ja arhitektuuri sihtkapital 1. oktoobril (maailma arhitektuuripäev)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles