«Savisaar» on antiiktragöödia!

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NO99 «Savisaar» on kõigi lisadega antiiktragöödia, laval on ehtne koor ja näitlejad, maske asendab tänapäeval aga videopilt. Ka «Savisaare» lugu esitakse antiiktragöödiale kohaselt – on jumalate tahe, on kuninga tahe, on valik ja on inimesest suurem saatus, on valesti tõlgendatavad ennustused, mõrvad, reetmised.

Muusikali tegevus toimub valimiste öösel kuninga lossis. Kuldses toogas ja lambavillastes sussides kuninga seltsilisteks on veripunastesse rüüdesse rõivastatud blondid neitsid, kes täidavad koori ülesannet.

Kuningat külastab Oscari-peo kleidis fuuria, kes kuninga ümber rulluiskudel liugleb-lendleb ja toob jumalalt sõnumi – jumalad on kuninga peale solvunud, sest ta on liiga kaua olnud võimul, ja valimisvõidu korral nad lubavad ta tappa. Kuid nii kuningas, nõunik kui ka koor mõistavad sõnumit valesti.

Telekanalite aastavahetussaadete toimetajad Marika Vaarikut Edgar Savisaart jäljendama ei kutsu, sest tema Savisaar ei näe, ei liigu, ei kõnele nagu Edgar Savisaar. Sellele vaatamata on Vaariku Savisaar Savisaar – võimuta võimul olev kuningas.  

«Tantsud tähtedega» kleitides naispoliitikud – Kadri, Vilja, Kaja – on sama naeruväärsed kui Edgar või Jüri või Laar või Joel või Linnar või tegelikult kõik, keda NO99 muusikalis näeb. «Savisaar» on lugu kangelasest, kus pole ainsatki positiivset kangelast.

Nagu Marika Vaariku mängitav Edgar Savisaar lavastuses tõdeb, jätab ta vähesed ükskõikseks. Nii on ka NO99 muusikaliga, seda kas hakatakse vihkama või armastama, nõutult õlgu kehitavad vaatajad jäävad vähemasse.

NO99 dramaturgi Eero Epneri kirjutatud tekst pakub mitmeid tabavaid ja teravaid nalju.

NO99 asetab «Savisaarega» Eesti kõverpeeglisse, ent lähemal vaatamisel selgub, et mõnest nurgast polegi peegel kõver.

Reede õhtul Nordea kontsertsaalis esietenduva «Savisaare» on lavastanud Ene-Liis Semper ning Tiit Ojasoo. Muusika autorid on Vaiko Eplik ja Jakob Juhkam.

Edgar Savisaare rollis on Marika Vaarik, fuuria on Rasmus Kaljujärv, Raivo E. Tamm kehastab naaberriigi kuningat, Linnarit (Priimäge) ja sõpra (Mart Laar), Liina Vahtrik mängib Vilja (Savisaart), Helena Pruuli Kadri (Simsonit). Teistel rollides mängivad Rea Lest, Gert Raudsep, Simeoni Sundja, Jörgen Liik, Ragnar Uustal, Jarmo Reha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles