Vilja Savisaar-Toomast: Ootasin filosoofilisemat üldistust

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar
Vilja Savisaar Foto: Videokaader

Reede õhtul toimunud NO99 muusikali „Savisaar“ esietenduse lõppedes tänas publik teatrit mitmeminutilise aplausi ja püstitõusmisega. Oma muljeid jagas Vilja Savisaar-Toomast. 

Kuidas muusikal «Savisaar» meeldis?

See pole meeldimise või mitte meeldimise küsimus. Etendus oli väga huvitav, väga mitmekihiline, aga mis puudutab muusikali, ma pole küll muusikali inimene, aga kas see päris muusikal oli, see on omaette küsimus. Samas pole see selle tüki puhul kõige tähtsam küsimus.

Mis on kõige tähtsam?

Etendusele tulles oli mul ootus näha natuke filosoofilisemat üldistust, mida võib võim inimesega teha. Tegelikult nägin väga Savisaare keskset lavastust. Mulle oleks meeldinud, kui see oleks olnud natuke suurema üldistusega. Võib-olla on see natuke subjektiivne arvamus, ma tunnen Savisaart lihtsalt nii hästi. Kui Savisaare nime asemel oleks olnud mõni teine nimi, siis ehk oleks lavastus olnud täpselt samasugune.

Kui koor karjus «Savisaar! Edgar Savisaar!», siis jäi minule selgusetuks, et miks nad nii hüüavad. Sellist vana Savisaart, õigemini noort Savisaart, seda ammust Savisaart me eriti selles lavastuses ei näinud. Seetõttu see karjumine jäi selgusetuks.

Me nägime seda tänapäevast Savisaart liiga palju ja mul on selles mõttes natuke kahju, et inimesest elust vaid üks välja võetakse. Võib-olla oleks olnud õigem pikemalt seda näidata ja viidata ka minevikule.

Kuidas te hindate Vilja Savisaare (mängis Liina Vahtrik) osatäitmist?

Minu arust oli Vilja Savisaar parem selles rollis, kui ma ise olen. Tal polnud kandvat rolli selles tükis, kõrvalosatäitjale annaksin talle kindlasti 5+.

Aga Kadri, kelle rolli mängis Helena Pruuli?

Kadri täitis oma rolli suurepäraselt. Kadril oligi loos suurem roll, sest see tükk rääkis natuke enamast kui mehe-naise suhted.

Kuigi esimene Kadri ja Vilja kohtumine oli väga sümboolne, sest see tuletas mulle meele aastaid tagasi peetud vestlusi, küll võib-olla mitte Kadriga, aga võib-olla Jüri Ratasega, kellega me seda sama rääkisime.

Et tuleb võtta võim üle?

Mitte seda. Et on vaja muutusi ja Edgar Savisaar peaks loobuma.

Milliste eelhoiakutega soovitate inimestel «Savisaart» vaatama tulla?

Avatud pilgu ja avatud mõttega. Mina, kes ma olen nii lähedal olnud sellele kõigile, kahtlemata on minu pilk teine. Aga ma soovitan vaadata inimestel seda vaadata juba sellepärast, et toetada Eesti näitlejaid ja kunstnike, kes selliseid asju teevad. Eks igaüks leiab siit omale mõtte. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles