Saksamaal avatakse suur Ilon Wiklandi näitus

Hendrik Alla
, kultuuriportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilon Wikland oma töölaua taga, ümbritsetuna arvukatest raamatutest ja taiestest.
Ilon Wikland oma töölaua taga, ümbritsetuna arvukatest raamatutest ja taiestest. Foto: Sander Ilvest

Laupäeval, 14. veebruaril  avatakse Berliini mainekas laste- ja noorsookirjanduse keskuses LesArt raamatukunstniku Ilon Wiklandi esimene lasteraamatuillustratsioonide ülevaade Saksamaal, kus esitletakse kunstniku ca 150 originaaltööd alates aastast 1943 kuni 2014. Stockholmis elav kunstnik saabub ka näituse avamisele. 

Näitus „Über Tisch und Bänke – die einzigartige Bilderwelt der Ilon Wikland“ sündis Berliini Eesti saatkonna initsiatiivil ning koostöös LesArti ja Haapsalu Iloni Imedemaaga. Väljapanekuga tähistatakse rahvusvaheliselt kõige tuntuma eesti rahvusest lastekirjanduse illustreerija 85 juubelit. Näituse ettevalmistustööd on kestnud poolteist aastat, välja pannakse akvarelle, kriidi- ja tušijoonistusi nii lastele kui täiskasvanutele mõeldud raamatutele, kavandeid, sealhulgas veel II Maailmasõja päevil Eestis valminud noore Iloni moejoonistusi ja ka autoportree.

Tartus sündinud, peamiselt Haapsalus üles kasvanud ja 1944 Vene vägede eest Rootsi põgenenud Wikland on kuulsaks saanud rootsi lastekirjaniku Astrid Lindgreni lasteraamatute illustreerijana ning seetõttu on näitusel aukohal pildid raamatutest „Bullerby lapsed“, „Karlsson katuselt“, „Väike Tjorven, Pootsman ja Mooses“, „Mio, mu Mio“, „Vennad Lõvisüdamed“, „Röövlitütar Ronja“ jt.

Näitusega kaasnevas kataloogis kirjutavad Wiklandi loomingust  kultuuriatašee Harry Liivrand ning LesArti töötajad Sabine Mähne ja Kathrin Buchmann, tervitus on suursaadik Kaja Taelalt. Kuni 30. juunini kestva näitusega kaasneb ulatuslik pedagoogiline programm. Hiljem esitletakse näitust kuni 2016. aasta kevadeni ka Münchenis ja Greifswaldis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles