Indrek Hargla pälvis Soome Krimikirjanduse Seltsi tunnustuse

Hendrik Alla
, kultuuriportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Hargla
Indrek Hargla Foto: Mihkel Maripuu

Soome Krimikirjanduse Seltsi välismaise krimikirjanduse tunnustuskirja saab 2015. aastal eestlane Indrek Hargla. Samasuguse tunnustuse osaliseks on varem saanud John le Carre, Boris Akunin, Henning Mankell jt. 

Soome Krimikirjanduse Selts (Suomen dekkariseura ry) tahab tunnustada Indrek Hargla oskust muuta elavaks Tallinna vanalinna ajalugu ja olla lugejale teejuhiks keskaegse linna süngetes toonides gooti õhustikus.

Hargla esimene kriminaalromaan «Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus» ilmus soome keeles 2011. aastal («Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus»). Tänaseks on soome keelde tõlgitud neli Melchiori-romaani: lisaks esimesele veel «Apteeker Melchior ja Rataskaevu viirastus», «Apteeker Melchior ja timuka tütar», «Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja». Hargla uusim, «Apteeker Melhior ja Tallinna kroonika», 2014, ilmub soome keeles tänavu sügisel.

Hargla kirjutab Tallinna ajaloost, 15. sajandist – ajast, millest ei ole just palju kirjalikke allikaid alles jäänud. Tema romaanisari rakendab Aristotelese «Poeetika» ammust põhiideed: fiktsioon ei kujuta seda, mis on toimunud, vaid seda, mis oleks võinud toimuda. Romaanisarja eri köiteid võib lugeda ka kui iseseisvaid teoseid, aga teosest teise arenevad peategelane ja tema lähedastering edasi, nad vananevad ja saavad lugejale omaseks.

Kõik Melchiori-romaanid on tõlkinud Jouko Vanhanen ja sarja on avaldanud kirjastus «Moreeni».

Soome Krimikirjanduse Selts asutati 1984. aastal. Selts on seadnud endale ülesandeks olla ühendav lüli krimikirjanduse ja krimikirjanduse harrastajate vahel. Seltsil on oma ajakiri Ruumiin Kulttuuri, (ek (Surnu)keha Kultuur) ja selts annab igal aastal välja auhinda «Vuoden johtolanka» («Aasta juhtlõng»), tõstes nõnda esile eelmisel aastal ilmunud tähelepandavaima Soome krimiraamatu. Tunnustuskirja soome keelde tõlgitud välismaisele krimiautorile annab selts alates 1984. aastast. Laureaatidest olgu siinkohal nimetatud John le Carre, Boris Akunin, Henning Mankell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles