Vaata filmi. Legendaarse Jaan Toomiku «Maastik mitme kuuga»

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Toomiku 2014. aasta oktoobris kinodesse jõudnud mängufilm «Maastik mitme kuuga».
Jaan Toomiku 2014. aasta oktoobris kinodesse jõudnud mängufilm «Maastik mitme kuuga». Foto: Kaader filmist

Jaan Toomiku mängufilmi «Maastik mitme kuuga» saab Postimees Kinos vaadata kuni pühapäeva, 15. veebruari südaööni aadressil http://kino.postimees.ee/movie/maastik-mitme-kuuga.

Nüüd on võimalik oma silmaga veenduda, millega tegu. Kas see on film, mis portreteerib hullumise-eelset plahvatuslikku seisundit, või hobuse unenägu, nagu mõni sapisem vaataja on poetanud. Kunstnik Jaan Toomik jätkab oma pika mängufilmi debüüdiga tänapäeva inimese eksistentsiaalsete painete, ka meeleheite kujundlikustamist, ehk sedasama, mida ta on korduvalt teinud ka oma videotes.

Keskealine Juhan (Hendrik Toompere jr) on kaotanud argiaskeldustes võime elust vaimustuda, sahmib inertsist kolme naise (Garmen Tabor, Maria Avdjuško-Taska ja Jaanika Juhanson) vahel, reaalne kord põrkub, kord põimub unenäolisega tema eksistentsis.

Kujundid, mida Toomik kasutab, on ootamatud, kohati enesessesuletud, mõni ka ebamugavust tekitav. Pärast suhteliselt tagasihoidlikku kinolevi on Postimees esimene, kes selle suuri eriarvamusi tekitanud filmi oma ekraanile toob.

Postimehe tellijad saavad Postimees Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega, seda saab teha aadressil https://secure.pmo.ee

Postimees Kino saavad vaadata ka Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles